Njemački gigant

BMW oborio rekord

 • Izvor: Agencije
 • 11.03.2023.15:28

Njemački BMW je zabilježio rekordnu dobit za 2022. zahvaljujući preuzimanju većinskog udjela u svom kineskom zajedničkom ulaganju i fokusiranju na skuplje modele, saopštila je kompanija iz svoje centrale u Minhenu.

Dobit je iznosila 18,6 milijardi evra (19,6 milijardi dolara), gotovo 50% više, dok je promet porastao 28% na 142,6 milijardi evra. Dobit na bazi EBIT-a je porasla 4,5% na 14 milijardi evra.

Tokom godine kompanija je stekla većinski udio u BMW Brilliance Automotive (BBA), uz ponovnu procjenu udjela koja je doprinjela izvanrednom prihodu od 7,7 milijardi evra, oko trećine dobiti prije oporezivanja od 23,5 milijardi evra.

Jedinična prodaja je pala na 2,4 miliona – oko 100.000 automobila manje nego 2021. – uglavnom kao rezultat nestašice poluprovodnika i kablovskih snopova iz Ukrajine. Ali dobit je porasla fokusom na skuplji segment, višim cijenama novih automobila i povratima od lizinga na tržištu polovnih vozila te slabijim evrom.

Dividenda bi trebalo da poraste na 8,50 evra po dionici, što je jednako gotovo trećini dobiti koja se može pripisati dioničarima.

Tagovi:
 • 20:00 Imate riječ sa Milijanom Kos

  Novi format. Dobro poznato lice. Oči u oči. 'Imate riječ' sa Milijanom Kos srijedom u 20 časova.

 • 21:00 Serija: Igra sudbine

  Četvrta sezona svima dobro poznate domaće serije 'Igra sudbine'.

 • 21:50 Serija: Istine i laži

  Serija, koja je doživljela veliki regionalni uspjeh, i dalje je na samom vrhu gledanosti, u vama će sigurno izmamiti najiskrenija osećanja, a preprekama, dinamikom i napetim razvojem sudbina likova, 'kupiće vas' i postati vaša omiljena domaća serija.

 • 22:35 Tema dana

  Informativna emisija u kojoj sa relevantim sagovornicima i stručnjacima iz svih društveno-političkih oblasti razgovaramo o aktuelnim temama, događajima i ličnostima, iznoseći različite uvide i stavove, analize i komentare aktuelnosti iz zemlje i regiona.

 • 22:45 Serija: Red Rok

  Red Rock' je irska kriminalistička serija u režiji Petera McKenna koja prati slučajeve policijske stanice smještene u izmišljeni primorski grad Red Rock u blizini Dablina, te privatne turbulentne odnose gardista i mještana.

 • 23:15 Serija: Bolivar (12+)

  Jedna od najpoznatijih kolumbijskih istorijskih drama i televizijskih serija 'Bolívar, una lucha admirable', što bi u prijevodu značilo 'Bolivar, borba vrijedna divljenja', prati život venecuelanskog nacionalnog heroja Simona Bolivara.