ATV

Изузетно су важне

Да ли сте знали чему служе црне тачкице на шофершајбни?

 • Извор: Крстарица
 • 12.02.2024. 12:52

Упркос томе што већина возача сваки дан гледа кроз вјетробранско стакло аутомобила мало ко обраћа пажњу на црне тачкице на самој ивици предњег стакла. Ове тачкице возачи најчешће ни не примјећују, чак ни они који имају вишегодишње возачко искуство. Међутим, оне су изузетно важне и нису случајно баш на том мјесту, а вјеровали или не, играју значајну улогу у безбједној вожњи аута.

Полемика око ових тачака на шофершајбни повела се на друштвеној мрежи Редит када су многи возачи први пут сазнали чему заправо служе.

"Ове тачке по ивици шофершајбне имају врло важну функцију и без њих би вожња аутомобила била врло опасна. Оне служе како би се равномјерно распоредила температура у ауту и смањила оптичка дисторзија. Наиме, остала стакла у ауту се загријевају много брже у односу на вјетробранско чиме долази до оптичког изобличавања линија на путу које возачи прате. Ове црне тачке служе у смањену овог феномена", објаснио је један од стручњака за аутомобиле.

Он је нагласио да то није њихова једина сврха. Ове црне тачкице на шофершајбни аута имају веома важну улогу у држању предњег стакла на мјесту.

"Оне служе као контактна тачка између стакла и лима аутомобила. То је заправо црна керамичка боја која држи прозор на мјесту и прикрива лијепак. Боја је такође запечаћена у стакло, што је чини неуништивом. Имају и естетску улогу али и функцију да прелаз између спољне околине и унутрашњости аутомобила кад се гледа кроз стакло буде суптилнији и лакши за очи. Осим овога, црне тачкице служе као додатна заштита од сунчевих зрака током вожње аута", додао је овај стручњак.

Услиједили су бројни коментари изненађених возача.

"То је тако једноставно а тако брилијантно"

"Запањен сам колико тога сам данас научио"

"Ово потпуно има смисла. Свака част ономе ко је ово смислио", били су само неки од коментара на мрежама.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
 • 15:00 Серија: Истине и лажи (Р)

  Прича прати двије породице, Божић и Исидоровић, чији животи и судбине се преплићу, а цијелу причу надопуње палета инересантних ликова; сви пролазе кроз ситуације у којима се суочавају са љубављу, оном узвраћеном и неузвраћеном, са издајом, лажима, интригама и тајнама.

 • 15:50 Серија: Авионџије (Р)

  Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

 • 16:30 Вијести у 16:30

  Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

 • 16:50 Центар дана

  Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

 • 18:20 Емисије: Народ прича

  Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села.

 • 18:55 Маркетинг

  Блок економско-пропагандног програма.