Papreno kažnjeni

Divljali Porscheima i snimali se, "prisjelo im" zbog videa

  • Izvor: Index.hr
  • 16.12.2021.12:52

Vođen idejom "ako nije objavljeno na društvenim mrežama, nije se ni dogodilo", dvojac je objavio svoju jurnjavu u Porscheima i zbog toga završio na sudu.

Dogodilo se to još u martu, kad su Dejvid Marej i Timur Kajrov odlučili testirati svoje automobile u vožnji od Škotske do sjevernog Velsa. Jedini "problem" bio je što obojica voze Porsche, a kada se nađu na najboljem putu na Ostrvu, većinu će ponijeti adrenalin.

Ovi 30-godišnjaci su otišli korak dalje u svom nepromišljenom poduhvatu i svoju jurnjavu brzinama većim od 180 km/h snimili za YouTube kanal Vehicle Villains. Time su znatno olakšali posao organima gonjenja, pa su završili na sudu. 

Video koji je navodno bio inspirisan testovima Top Geara pojavio se na webu, a primijetio ga je policijski inspektor i prijavio, saznaje "BBC". Presuda za opasnu i neopreznu vožnju bila je osam mjeseci zatvora, ali je kazna suspendovana na 12 mjeseci. 

Duo u Porscheima navodno je išao na stazu Oulton Park u Češajru. Krenuli su dan ranije kako bi posjetili tzv. Evo Triangle, regiju s najboljim vozačkim putevima u Britaniji na kojima često snima i testira upravo Top Gear. Očekivano, brojne kamere za mjerenje brzine snimile su ih u prekršaju, što je sud uzeo u obzir. 

Marej je vozio žuti Porsche Boxter 718, a Kajrov 911 GT3. U videu Boxster u jednom trenutku vozi 186 km/h, dok GT3 na javnoj saobraćajnice ne vozi više od 169 km/h.

Obojica su na sudu izrazila kajanje. Kajrov je pilot, a izjavio je da je zgrožen svojim ponašanjem. Marej je pak rekao da je svjestan kako je "učinio najveću glupost u svom životu". Vrijedi reći i kako su obojica prodala svoje Porschee.

"Snimanje takve vožnje je otežavajuća okolnost. Možda vaša namjera nije bila ohrabriti druge da dođu u Snoudoniju i voze na opasan način, ali upravo ste to učinili", rekla je sudija Nikola Džons. 

Uz (odgođenu) zatvorsku kaznu obojici je izrečena zabrana upravljanja vozilima na 18 mjeseci uz obavezu polaganja vozačkog ispita. Takođe moraju odraditi 200 sati dobrotvornog rada i platiti 689 funti kazne, prenosi "Index.hr". 

Tagovi: