Video

Eksperiment bez mozga: Evo šta se dogodi kad kod 4x4 vozila ubacite u rikverc pri 70 km/h

  • Izvor: jutarnji.hr
  • 18.06.2022.20:10

Šta se događa kada vozilo s pogonom na četiri točka stavite "u rikverc" tokom vožnje? To je pitanje koje su mnogi postavili dok su vozili i pogledali u mjenjač, a nijedno pitanje nije dovoljno glupo da se na njega dobije odgovor.

YouTube kanal AutoVlog odgovorio je na to pitanje koristeći Ford Ranger iz 1994. s ručnim mjenjačem i pogonom na sva četiri točka. Michael Vaim je u prošlost pokušao istu stvar s Chevroletom Prismom. Razlika je u tome što je Prism koristio samo pogon na dva točka s automatskim mjenjačem, pa Ranger obećava mnogo više kaosa.

Prilikom prvog pokušaja, Ranger je uspio obaviti zadatak promjene brzine jednostavno okrećući točkove unazad kada se kvačilo otpustilo. Ipak, taj pokušaj izveden je prilikom korištenja načina pogona na samo dva točka.

Za drugi pokušaj, prenosno kućište prebačeno je u način pogona na sva četiri točka, a Ranger je vozio brzinom 72 km/h. Prilikom "šaltanja u rikverc", događa se najočekivanija stvar na svijetu - mnogo škripanja i mnogo lomljenja. Iz Rangera se počinju čuti novi zvukovi, uključujući cviljenje i kuckanje, prenosi Jutranji.hr.

Tagovi: