Pokazuju podaci

Električni automobili poskupjeli i do 9.000 evra za godinu dana

  • Извор: Агенције
  • 30.08.2022. 15:08

Poskupljenja su nerijetko na nivou iznosa za koje smo još donedavno mogli da kupimo solidan polovni automobil.

8.520 evra, 6.430 evra, 2.600 evra: to nisu cijene polovnih automobila, već iznosi poskupljenja za najpopularnije električne automobile u Njemačkoj, Teslu Model 3, Fiat 500e i Volkswagen ID.3. A ni to nije najgore, jer je Ford Mustang Mach -E za samo godinu dana poskupio nevjerovatnih 9.000 evra, piše index.hr.

To su podaci tamošnjeg Centra za istraživanje autoindustrije (CAR), koji potvrđuju drastičan rast cijena na nemačkom tržištu. Pregledom 15 najpopularnijih električnih automobila dolazi se do nevjerovatnog podatka – automobili su u prosjeku poskupjeli 14.5 odsto ili 5.385 evra.

Pritom je rast cijena zahvatio sve, od low budget marki pa do premiuma poput Audija. Poskupjeli su i "fosilaši", ali ipak nešto manje. Prosječno poskupljenje kod modela pokretanih fosilnim gorivima iznosi 12.5% ili 3.530 evra.

Kako je objavio nemački Handelsblat, samo će izrada baterija u narednim godinama zbog rasta cijena sirovina skočiti 22 odsto. A još pred koju godinu se prognozirao drastičan pad cijena i rast konkurentnosti električnih pogona.

U CAR-u su mišljenja da će se zbog rasta troškova nabavke sirovina razlika u cijenama još povećati. Prije svega zbog viših troškova nabavke poluprovodnika i sirovina, koji su potrebniji za električna vozila. A sve to bi moglo da uspori elektrifikaciju.