Истраживање Технолошког факултета

Ево каквог су квалитета моторна уља на тржишту БиХ

  • 25.10.2023. 07:01

Моторна уља нове генерације домаћих и страних произвођача, која се могу купити на тржишту БиХ испуњавају све стандарде које су наведене на њиховим декларацијама, наводи се у опсежном истраживању које је спровео Технолошки факултет Универзитета у Бања Луци.

У публикованом истраживању које је обављено у акредитованим лабораторијама тестирана су 22 уља нове генерације, од којих је шест домаћег произвођача, градација вискозности: САЕ 0W-40, САЕ 0W-30 и САЕ 0W-20, како би се утврдио квалитет уља која користе возила новије генерације са моторима ЕУРО 5, ЕУРО 6 и хибридним моторима, којих је све више на нашим друмовима.

У истраживању се наводи да уља која су била предмет испитивања испуњавају захтјеве квалитета које прописује Европско удружење произвођача возила АЦЕА (The European Automobile Manyfactyrers Association), као и захтјеве квалитета Америчког института на нафту АПИ (The American Petroleum Institute) и Међународног савјетодавног комитета за спецификације мазива ИЛСАЦ (International Lubricant Specification Advisory Committee).

Како се наводи поред општих, међународних захтјева квалитета ова моторна уља испуњавају и посебне захтјеве квалитета појединих произвођача возила.

Проф. др Татјана Ботић, редовни професор и руководилац катедре за хемијско инжињерство и технологије, Технолошког факултет Бања Лука, која је учествовала у истраживању, каже да се у оквиру студијског програма хемијског инжењерства и технологије изучавају бројни технолошки процеси који стварају различите производе широке потрошње.

Према њеним ријечима у овом случају у фокусу интересовања су била моторна уља нове генерације и то су производи најпознатијих свјетских произвођача као што су „Mobil“, „Shell“, „Castrol“ и други, али и производи домаћег произвођача Рафинерије уља Модрича.

„На домаћем тржишту набављено је 16 узорака увозних моторних уља великих свјетских произвођача и шест узорака домаћег произвођача која припадају уљима нове генерације“, прецизирала је Ботићева.

Како је прецизирала у акредитованим лабораторијама извршена су испитивања више од 20 физичко-хемијских анализа релевантних за оцјену квалитета ових производа истичући да су резултати испитивања показали да сва моторна уља, која су предмет истраживања испуњавају декларисане спецификације и стандарде.

Саша Грабовац извршни директор удружења економиста РС SWOT каже да су сва истраживања која се односе на провјеру квалитета производа на домаћем тржишту  више него добродошла, јер се тако на најбољи начин штите интереси наших потрошача, односно грађана БиХ.

Осим провјере квалитета, важан елемент сваког таквог истраживања треба да буде и однос цијене и квалитета, тако да грађани могу стећи јасну слику о томе шта добијају за одређену цијену.

„У конкретном случају, ради се о истраживању квалитета производа који користи не само велики број грађана, него и пословних субјеката, па је самим тим и већи значај овог истраживања. Дакле, сада знамо да сва моторна уља нове генерације која се могу купити на домаћем тржишту одговарају стандардима прописаним од релевантних међународних сертификационих тијела, па можемо бити безбрижни у смислу да наши аутомобили неће претрпјети никаква оштећења уколико купимо било које уље нове генерације које се тренутно нуди на тржишу.  Подсјетио бих вас на нека ранија истраживања у којима је откривено да поједини страни произвођачи продају хемијске и прехрамбене производе на нашем тржишту који нису истог квалитета као они који се продају на развијеним западним  тржиштима“, казао је Грабовац.

Такође, и за нашу економију је јако важно да и домаћи произвођачи уља могу испунити стандарде употребе од стране водећих произвођача аутомобила и да иду у корак са са познатим светским произвођачима, пише Глас Српске.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: