Ferarri Purosangue

Ferari predstavio svog „čistokrvnog“ prvenca

  • Izvor: RTS
  • 14.09.2022.14:44

Zove se "Ferrari Purosangue" (čistokrvni ferari), dugačak je 497 centimetara, širok 203 a visok 159, što su potpuno nove proporcije za automobilsku kuću iz Maranela pod rukovodstvom Flavija Manzonija.

U Maranelu se o ovom modelu priča još od 2018. godine kada je mladi dizajner Federiko Akuto, tada zaposlen u „Ferariju“ četiri godine, svojim primerom uspio da osvoji sve u toj automobilskoj kući, uključujući i Serđa Markionea koji ga je tada vidio i odobrio.

Ono što je on ponudio jeste otvaranje zadnjih vrata u kontra smjeru što omogućava lakši ulazak u kola, kao i gepek veličine 473 litara, dakle ferari koji je prikladan za udobna putovanja cijele porodice.

I Encu Ferariju se dopadala ideja ferarija koji će imati četiri sjedišta i realizovao je prototip proizveden od strane Pinafarina pod imenom pinin predstavljen 1980. u Torinu.

No, u to vrijeme nije bilo moguće proizvesti sportski automobil koji bi bio dovoljno dugačak za četiri sjedišta jer tada nisu postojali uslovi koji danas postoje.

Danas Ferrari Purosangue svoj debi u društvu duguje upravo novim tehnologijama, od materijala preko otpornosti, do korišćenja ugljenika za krov koji snižava težište kola do toga da se i točkovi pozadi pokreću poput onih prednjih.

Točkovi su pritom i ogromni ne bi li na taj način izrazili snagu ovog novog automobila kao i njegov stil: 315/30 R23, dok su oni prednji nešto manji 255/35 R22. No pravi tehnološki novitet je usvajanje aktivnih suspenzija bez presedana, rezultat saradnje sa „Multimatikom“.

„Ferari“ se takođe, za razliku od pneumatskih opruga i aktivnih amortizera koji se najčešće koriste, opredijelio za drugačiju varijantu, jedinu koja je po njihovom mišljenju mogla da obezbijedi performanse supersportskog auta bez žrtvovanja komfora.

Iskoristili su električne motore od 48 volti koji omogućavaju varijaciju visine svakog točka i do 15 puta u sekundi kako bi smanjili kretanje usljed naprezanja na putu i osigurali kontakt sa tlom ne bi li upravo na njega preneli svu snagu od 725 konjskih snaga.

Ovo rješenje se pokazalo toliko efikasno da je bilo moguće eliminisati i stabilizatore kao i magnetoreološke amortizere. Četiri električna motora za oslanjanje se napajaju litijumskom baterijom koji u fazama kompresije mogu da je dopune, vraćajući energiju a kontroliše ih kontrolna jedinica na osnovu informacija sa desetak senzora koji mere kretanje svakog točka kao i karoserije.

Do sto na sat za 3,3 sekunde 

Ovaj „Ferarijev“ automobil dostiže maskimalnu brzinu od 310 km na sat, a do 100 km na sat stiže za 3,3 sekunde zahvaljujući 12- cilindarskom motoru (ugao 65 stepeni), koji je smešten ispod duge prednje haube sa 725 konjskih snaga i 7.750 obrtaja. Novi ferari je težak 2.180 kilograma.

Ferari kojeg je Maranelo tek predstavio italijanskim medijima, a koji su kolekcionari ovog brenda naručili i prije nego što su ga vidjeli, obećava ne samo zahvaljujući tehnologiji već i luksuzu sa modernim i ekskluzivnim dizajnom.

Od scenskog otvaranja vrata (poput ormara) do dosta niskih sjedišta za ovakvu vrstu automobila što je i bila namera dizajnera koji nisu željeli tipično sportsko terensko vozilo već sportski auto sa velikim prestacijama. Sva sjedišta su pojedinačna sa električnim podešavanjem sa funkcijom masaže (po želji).

Moguće je dobiti i stakleni krov koji se može zatamniti, a završne obrade su prvoklasne sa obiljem kože u kombinaciji sa tehničkim materijalima poput karbonskih vlakana.

Ferrari Purosangue ne posjeduje centralni monitor sem malog i okruglog koji je moguće ukloniti a koji djeluje kao interfejs za četvorozonsku klimu.

Vozač i suvozač opremljeni su odvojenim displejima od 16 i 10,2 inča, kao i mnoštvo drugih ekskluzivnih aksesoara.

Ovaj ferari, koji je moguće koristiti u svakodnevnom životu i za svaku priliku, ima dugu listu čekanja, čak više od godinu dana, a cijena mu je 390.000 evra bez dodatnih opcija, prenosi RTS.

Tagovi: