S automatskim mjenjačem

Ford širi paletu Focusa novim pogonskim sklopom

  • 03.10.2022.14:44

Osvježena četvrta generacija Forda Focusa na polovini životnog vijeka pojavila se na tržištu krajem prošle godine. U ponudi je bio samo sa benzinskim motorima. Fordov kompakt nije odustao od dizela i dokaz za to je najnoviji motor koji je za sada uvršten u ponudu.

Uprkos nesigurnoj budućnosti sa kojom se Focus suočava, plavi oval je odlučan da nastavi da povećava prodaju i, prije svega, da spriječi da svoj kultni model izgubi poziciju u odnosu na svoje rivale. Modeli kao što su Volkswagen Golf, Peugeot 308 i Seat Leon su veoma jaki. Zbog toga je Ford proširio portfolio Focusa sa 1,5-litarskim motorom EcoBlue od 115 konjskih snaga.

Ovaj blok se može dobiti uz završne nivoe ST-Line i Active, kao i sa dopunskim verzijama X i Style. Pored toga, dostupan je za obje verzije karoserije - hečbek (5 vrata) i karavan nazvan Sportbreak.

Ako pogledamo ispod haube, naći ćemo, kao što smo istakli, 1,5-litarski motor EcoBlue. Četvorocilindrični blok koji razvija snagu od 115 "konja" i 250 Nm maksimalnog obrtnog momenta. Povezan je sa automatskim mjenjačem sa osam brzina i ima prednji pogon.

Focus dizel može da ubrza od 0 do 100 km/h za 11,8 sekundi i dostigne maksimalnu brzinu od 187 km/h. Ima deklarisanu prosječnu potrošnju goriva od 4,7 litara na 100 kilometara i emisiju CO2 od 130 g/km prema ciklusu WLTP.

Važno je zapamtiti da ranije Focus bio dostupan sa dizel motorom 1.5 EcoBlue od 120 "grla". Međutim, za razliku od ovog novog motora, motor od 120 KS se nudio sa ručnim i automatskim mjenjačem.

Za sada na sajtu domaćeg uvoznika ne postoji dizel opcija, što ne znači da je neće biti. S obzirom na to da je i Focus solidno poskupio, dizel verzija će vjerovatno biti neisplativa za gro vozača u Srbiji.

(AutoRepublika)


Tagovi: