Vozač Formule 1

Hamilton dobio počasno brazilsko državljanstvo

  • Izvor: Agencije
  • 10.06.2022.08:36

Brazilski parlament usvojio je zakon kojim se daje počasno državljanstvo sedmerostrukom svjetskom prvaku u Formuli 1 Britancu Luisu Hamiltonu u znak priznanja njegove privrženosti zemlji i Ajrtonu Seni.

Hamilton je priznao kako je ostao bez riječi nakon što je proglašen za počasnog građanina Brazila kada je donji dom parlamenta u četvrtak usvojio zakon.

“Dobio sam počasno državljanstvo jednog od mojih omiljenih mjesta na svijetu”, objavio je Hamilton na svom Instagram profilu kojeg prati 28.4 miliona ljudi.

Britanac nije mogao biti u Brazilu, jer ga ovoga vikenda očekuje nastup u Azerbajdžanu.

“Trenutno nemam riječi. Hvala Brazil, volim te, jedva čekam da te ponovno vidim”, poručio je.

Na njegovu poruku odgovorio je jedan od najboljih fudbalera svih vremena Brazilac Pele.

“Čestitam, Luis. Sretan sam što te od sada mogu smatrati zemljakom.”

Postupak donošenja posebnog zakonskog propisa da se Hamiltonu dodjeli počasno državljanstvo Brazila pokrenuo je Andre Figueiredo, državni političar, nakon što je Britanac pobijedio na prošlogodišnjoj Velikoj nagradi Brazila kada se istovremeno ogrnuo britanskom i brazilskom zastavom.

“Hamilton ima duboku i snažno emocionalnu vezu s Brazilom. Njegovi javni stavovi koji podržavaju relevantna pitanja kao što su okolina, prava životinja, Afroamerikanci, žene i ljudska prava takođe se moraju zapamtiti i istaknuti”, dodao je kongresmen Džonatan de Žesus.

Donji dom će naknadno održati svečanu sjednicu na kojoj će 37-godišnjaku uručiti počasno državljanstvo.