Istraživanje

Istraživanje pokazalo - evo koji automoblili su pouzdaniji

 • Izvor: Agencije
 • 06.07.2022. 15:24

Novi električni automobili manje su pouzdani i vjerovatnije je da će razviti kvar nego benzinski i dizelski modeli, pokazuje novo britansko istraživanje.

Anketa britanske grupe za potrošače Which? pokazala je da je 31 odsto vlasnika električnih automobila prijavilo problem sa svojim vozilom u prve četiri godine. To je u poređenju sa 19 odsto za benzinske automobile i 29 odsto za dizelske automobile.

Najčešći kvarovi su problemi sa softverom

Neispravna električna vozila (EV) provela su u prosjeku pet dana van cesta u poređenju sa samo tri i četiri dana za benzinske i dizelske automobile. Istraživanje baca sumnju na percepciju da su električna vozila pouzdanija od automobila koji koriste tradicionalno gorivo zbog manjeg broja pokretnih dijelova.

Električna vozila uopšteno su skuplja od klasičnih modela zbog visoke cijene njihovih baterija. Najčešći kvarovi koje su prijavljivali vozači električnih modela bili su problemi sa softverom, a ne problemi s motorom ili baterijom.

Podaci Britanskog društva proizvođača i trgovaca o vozilima pokazuju da je u prošloj godini svako šesto novoregistrirano vozilo u Britaniji bilo plug-in vozilo.

"Premium cijena ne znači nužno pouzdano vozilo"

"Znamo da vozači žele preći na ekološki prihvatljivije automobile, ali je od vitalnog značaja da dobiju kvalitetan proizvod", rekla je urednica kućnih proizvoda i usluga grupe Which? Lisa Barber.

Naglasila je da postoji značajna prilika za proizvođače da poboljšaju proizvode i osiguraju vozačima pouzdan i održiviji automobil, prenosi Indeks.

Dodala je: "Posebno s električnim vozilima, naše istraživanje pokazuje da premium cijena ne znači nužno pouzdano vozilo, pa bismo uvijek podstakli vozače da istraže prije tako značajne kupovine kako bi vidjeli kojim automobilima i markama mogu vjerovati."

Utvrđeno je da su najpouzdaniji automobili, bez obzira na vrstu goriva, potpuni hibridi, koji imaju bateriju koja se može puniti samo iz motora sa sagorijevanjem. Više od 48.000 ljudi učestvovalo je u istraživanju grupe za potrošače Whitch? i dalo podatke za gotovo 57.000 svojih vozila, uključujući 2.184 električna vozila.

 • 12:50 Tet a tet sa Tatjanom Trninić (R)

  Privilegija je znati o čemu se priča na važnim sastancima, iza zatvorenih vrata, u četiri oka.

 • 13:55 Vijesti

  Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

 • 14:00 Serija: Istine i laži (R)

  Priča prati dvije porodice, Božić i Isidorović, čiji životi i sudbine se prepliću, a cijelu priču nadopunje paleta ineresantnih likova; svi prolaze kroz situacije u kojima se suočavaju sa ljubavlju, onom uzvraćenom i neuzvraćenom, sa izdajom, lažima, intrigama i tajnama.

 • 14:50 Serija: Igra sudbine (R)

  Četvrta sezona svima dobro poznate domaće serije 'Igra sudbine'.

 • 15:40 Serija: Prevrtljivo srce

  Strasna ljubavna priča dvoje pojedinaca.

 • 16:30 Vijesti u 16:30

  Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.