Francuz

Jedan Peugeot 306 dizel u Bretanji prešao milion kilometara

  • Izvor: Agencije
  • 21.09.2022.22:23

Ovaj Peugeot 306, kupljen 1999. godine sa 500 kilometara na satu, vlasnik nije štedio. Dvadeset tri godine, automobil Mišela Žanoa „lutao“je putevima, a da se nikada nije pokvario. Zbog toga je i uspio da pređe milion kilometara.

Francuzi nisu pouzdani? Ovo sigurno nije mišljenje Mišela Žanoa. Vlasnik Peugeota 306 1.9 D (1.868 „kubika i 69 „konja“), bivši gradonačelnik Lokmarijakera (Morbihan) i dalje vozi svoj kompakt, koji nije doživeo nikakav kvar već dvadeset i tri godine.

Lijepa brojka, posebno za vozilo koje je vijek provelo daleko od garaže. Sada u penziji, Mišel Žano je zaista redovno koristio svoj automobil u profesionalnom kontekstu, za putovanja u Aurai, Vanes ili Baud, ali i za duža lična putovanja. „Idem jednom ili dva puta godišnje na jugozapad“, rekao je za actu.fr o ovom 306, koji je čak iskusio asfalt španske Baskije i planinske puteve Centralnog masiva Francuske.

Ali onda, koja je tajna ove zapanjujuće dugovječnosti, čak i ako 1.9 D (DV8, evolucija XUD) ostane poznat po svojoj pouzdanosti? Nema, prema vlasniku, koji je bio zadovoljan normalnim održavanjem svog automobila. 

„Čak ga i ne perem, kiša se za to pobrine“, šali se on. 

Ključevi za ovaj životni vijek se ne nalaze ni na strani trajnog uhodavanja. „Svoju vožnju bih opisao kao dinamičnu“, priznaje sagovornik.

Ukratko, misterija ovog Peugeota 306 neće biti razotkrivena. „

Poslao sam pisma kompaniji da ih obavijestim, ali nisam dobio odgovor. Za njih bi moglo biti zanimljivo da prouče automobil kako bi otkrili kako je izdržao tokom vremena“, zaključuje Mišel Žano. Pisma koja možda neće ostati nepročitana…


(AutoRepublika/Foto: Pixabay)

Tagovi: