Istraživanje

Kada je vrijeme da zamijenite bateriju električnog automobila?

  • Извор: Агенције
  • 13.07.2022. 14:17

Postoji mnogo vozača koji nisu, a možda nikada i neće, usvojiti vozila na električni pogon, što je njihovo apsolutno pravo.

Sa druge strane, ne možemo se oduprijeti činjenici da ovaj tip vozila pravi ogromnu pometnju unutar čitave industrije, pogotovo imajući u vidu da veliki broj proizvođača automobila, planira da u potpunosti pređu na proizvodnju automobila na električni pogon. Ali, jedno bitno pitanje lebdi u vazduhu: koliko baterije na jednom takvom vozilu mogu da traju.

Tesla Model X

Kao predmet ovog istraživanja uzet je jedan od modela kompanije Tesla, Model X. Nemoguće je dati predikciju tačne, pa čak ni aproksimativne dugovečnosti baterija unutar električnog automobila raznih proizvođača jer su razlike značajne. Međutim, moguće je sagledati nekoliko različitih parametara vezanih za bateriju jednog modela automobila i predstaviti informisanu pretpostavku o tome koliko će baterije unutar njega potrajati. Upravo to uradio je portal SlashGear.

Jedno punjenje

Maksimalna kilometraža koja se može preći sa jednim punjenjem baterija automobila Tesla Model X razlikuje se u zavisnosti od godine koje je proizveden. Model iz 2016. godine, Tesla Model X 90D, ima maksimalni domet od 415 kilometara, dok je jeftiniji Tesla Model X 60D iz iste godine imao maksimalni domet od 320 kilometara. Sa druge strane, najnoviji modeli imaju domet od nešto preko 550 kilometara, i to po EPA (Environmental Protection Agency) istraživanju.

Međutim, jedan od najvećih problema sa vozilima na električni pogon jeste variranje dometa u zavisnosti od eksternih faktora, najprije temperature. Nakon toga, treba naglasiti i kako je ovo samo teoretski maksimalni domet u kombinovanim uslovima vožnje. Oštrija vožnja, upotreba vozila u predelima sa mnogo uzbrdica i neodgovarajući pritisak u gumama mogu doprinijeti do smanjivanja maksimalnog dometa tokom vožnje daleko ispod teoretskog.

Životni vijek

Dobro, možete se nekako navići i na ograničen domet i na češća punjenja ukoliko imate malo težu nogu na gasu. Ali, šta je sa dugovječnošću samih baterija? Ilon Mask tvrdi (tvrdio je i da kupuje Twitter pa smo vidjeli šta je od toga svega bilo), kako jedan set baterija može da istrpi oko 1.500 ciklusa punjenja, što bi u pređenim kilometrima iznosilo između 480.000 i 804.000, u zavisnosti od vašeg prosječnog dometa ostvarenog na jednom punjenju. Ovo je tvrdnja koja važi za novije modele.

Međutim, ostavićemo tvrdnje vlasnika kompanija koji pritom voli da trubi u sopstvenu trubu i hajde da pogledamo do kakvih je informacija došao SlashGear. Naime, ovaj portal stupio je u kontakt sa kompanijom Tesloop koja iznajmljuje Tesla električna vozila pučanstvu da se provoza. Ako nam vjerujete i ako možemo još malo da vas držimo u neizvjesnosti, rezultati su veoma iznenađujući.

U prosjeku, noviji modeli Tesla Model X bi nakon pređenih 530.000 kilometara izgubio 23 procenta kapaciteta baterije. Pored toga, stručnjaci poput Jalopnik i Electrek izvršili su slično istraživanje sa svojim Tesla Model X automobilom i došli do sličnih rezultata.

50 godina!

Uzmimo kao prosjek prelaženje 10.000 kilometara godišnje u Srbiji za neku mješovitu vožnju, dakle gro po gradu, malo međugradski, odlazak na jedan ljetnji i jedan zimski odmor. Potrebu za zamenom baterija na jednom Tesla Model X automobilu imali biste nakon više od 50 godina, piše Benchmark.rs.

Ukoliko prelazite 20.000 kilometara, to je 25 godina, a daleko prije toga biste poželjeli da zamijenite makinu. Nego, da li onda opada vrijednost sa procentom baterije ili kako?

Тагови: