Savjeti za uštedu

Koliko auta troše zimi?

 • Izvor: ATV
 • 11.02.2023. 12:19

Ako ti se čini da s padom temperatura tvoj auto troši više goriva, u pravu si. A evo i zašto.

Auto zimi više troši i s time se jednostavno treba pomiriti.

Ne postoji 5 koraka do magične uštede. Međutim, postoje mali koraci koje možeš učiniti kako bi razlika u potrošnji bila što manja, a sigurnost u vožnji veća.

Zašto je zimi veća potrošnja?

U zimskim mjesecima motor jače radi. Zbog niskih temperatura tekućine poput motornog ulja i ulja u mjenjaču su viskoznije nego inače te se povećava trenje.

Niske temperature smetaju akumulatoru i alternatoru, kojemu je potrebno više energije da puni akumulator.

Niske temperature smanjuju i pritisak u gumama. Osim što se takve gume brže troše, takođe pružaju i veći otpor tokom vožnje. Zbog toga motor mora više raditi i tako troši i više goriva.

Hladni zrak je gušći, a to smanjuje aerodinamičnost vozila. Ako još na vozilu imaš nosač koji ne koristiš, potrošnja goriva raste.

Šta (ne) raditi?

Rad na prazno dok se auto ne zagrije

Jedna od navika koju svi imamo je puštanje auta da radi u leru 5-10 minuta kako bi se motor zagrijao. Međutim, to nije najbolja praksa. Možda će grijanje za to vrijeme ugrijati unutrašnjost auta, ali unutrašnje grijanje i temperatura motora nisu ista stvar.

Naravno da ne želiš sjesti u hladan auto. Slobodno ga upali i okreni grijanje dok zastružeš led sa stakla. Ali zaista nema potrebe da radi na prazno 10 minuta, pogotovo jer ćeš motor prije ugrijati vožnjom.

Osim što će se motor auta prije zagrijati u vožnji, takođe će trošiti manje goriva nego dok radi u mjestu. 

Smanjiti grijanje?

Savjeti koji predlažu da grijanje držiš na najmanje su, blago rečeno, gluposti. Grijanjem nećeš potrošiti gorivo.

Naravno da nećeš sjediti u pernatoj jakni i okrenuti grijanje na najjače, ali isto tako nema smisla da se toliko smrzavaš da ne osjetiš volan dok voziš. Ako zimi koristiš grijanje u kući, logično je da ćeš grijati i auto.

Grijanje u autu će prije otopiti eventualni led sa stakla i spriječiti da se stakla magle. 

Pritisak u gumama

Ako ti padne pritisak u gumama, nipošto ih nemoj naduvati više nego što je to potrebno. Time će slabije prianjati uz cestu, a u zimskim uslovima to može biti posebno opasno.

Drži se brojki koje preporučuje proizvođač guma koje koristiš i provjeravaj stanje barem jednom mjesečno.

Više vožnji spoji u jednu

Naravno da kraća vožnja uvijek troši više goriva nego duža. Ali to posebno dolazi do izražaja zimi, jer hladan motor troši više goriva dok se ne zagrije.

Ako često voziš kraće dionice od svega nekoliko kilometara, kada god je moguće spoji sve u jedan put. Ako već moraš skočiti do doktora, iskoristi priliku da odmah odeš do apoteke, u trgovinu i natočiti gorivo. Tvoj auto, a i tvoj novčanik, će ti zahvaliti.

Pravac garaža

Nažalost, nemamo svi taj luksuz. Ali ako spadaš među sretnike sa slobodnom garažom, iskoristi tu privilegiju. Zaboravi na čišćenje snijega i struganje stakla. Sjedneš i kreneš - i to je to. 


 • 07:00 Serija: Kolo sreće (R)

  Ne propustite priču o domaćici iz malog mjesta kojoj se život potpuno mijenja kada dobije sedmicu na lotou.

 • 08:00 Serija: Prevrtljivo srce (R)

  Da li će ljubav pobijediti dugo željenu osvetu? Može li nemoguća ljubav doživjeti srećan kraj? Nova turska serija "Prevrtljivo srce" na programu ATV-a!.

 • 08:50 Centar dana (R)

  Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

 • 10:15 Teletrgovina

  Teletrgovina

 • 10:30 Kuhinjica na otvorenom

  Uživajte u kulinarskim minutima na našem programu. Kuhajte sa ATV-om!

 • 10:55 Teletrgovina

  Teletrgovina