Test

Koliko su kompaktna SUV vozila bezbjedna prilikom bočnih sudara

  • Izvor: B92
  • 31.10.2021.21:45

Od 20 testiranih modela, samo je Mazda CX-5 iz 2021. dobila dobru ocjenu.

Prioritet Američkog instituta za bezbjednost na putevima (IIHS) je zaštita putnika u vozilima. Vođeni ovim ciljem, službenici IIHS-a razvili su novi, zahtjevniji test bočnog sudara za analizu performansi malih SUV modela u saobraćajnim nesrećama, a od 20 testiranih vozila, samo je jedno – Mazda CX-5 iz 2021. dobilo dobru ocjenu.

To je otprilike ono što su očekivali i zbog čega je i uveden ovaj test.

Inače, devet automobila dobilo je prihvatljive ocjene, što je u redu, ali nije sjajno. Među njima su Audi Q3, Buick Encore, Chevrolet Trax, Honda CR-V, Nissan Rogue (X-Trail), Subaru Forester, Toyota RAV4, Toyota Venza i Volvo XC40.

Njihovi rezultati odvojili su ih od onih koji su dobili ocjene koje bi mogli da se podvedu pod "dovoljan" i kojih je bilo osam: Chevrolet Equinox, Ford Escape, GMC Terrain, Hyundai Tucson, Jeep Compass, Jeep Renegade, Kia Sportage i Lincoln Corsair.

Preostala dva moderna SUV modela dobila su loše ocjene: Mitsubishi Eclipse Cross i Honda HR-V. Posljednji je dobio samo četiri dobre ocjene u 10 testiranih područja, a govorimo o kategorijama zaštite vozača i putnika na zadnjoj klupi, te zaštite grudnog koša, vrata i glave.

U priloženom videu (1:40 min) pokazano je da se B-stub Honde HR-V praktično odlomio na dnu, čime je omogućeno da se vozilo za testiranje probije duboko u putnički prostor.

Ovaj novi test uključuje pomoćno vozilo za testiranje koje je teško 1.800 kg, ili otprilike isto kao moderni SUV srednje veličine, a pogađa testirani SUV brzinom od 59,5 km/h.

Takav udar oslobađa 82 odsto više energije od starog testa.

Kada je stara verzija ovog ispitivanja predstavljena 2003. godine, samo je svaki peti model dobio dobru ocjenu, da bi nakon toga proizvođači automobila jasno pokazali svoju sposobnost da poboljšaju bezbjednost SUV automobila. Nadamo se da će se isto to dogoditi i nakon najnovijih rezultata.


Tagovi: