​Njemačka kompanija

Kompanija Volkswagen teško dolazi do čipova

 • Izvor: Agencije
 • 27.10.2022.22:46

​Njemački Volkswagen ima sve više problema s nabavkom, posebno čipova, i njegova pozicija u pregovorima u nekim slučajevima je značajno oslabljena, priznao je šef nabavke, Murat Aksel.

"Nikada nismo razgovarali s rudarskim kompanijama, a sada nam je poznat njihov model poslovanja. Više nije dovoljno oslanjati se na glavne dobavljače, moramo sami da zavirimo iza zavjese", rekao je Aksel.

Volkswagen prolazi kroz promjenu, nekada je diktirao uslove na tržištu, a sada je sve manje i manje važan kupac dobavljačima na novim važnim područjima, kao što je softver, objasnio je šef nabavke.

Druge kompanije naručuju milione čipova nedjeljno ili dnevno, a VW traži milion godišnje, što smanjuje njegovu pregovaračku moć, objasnio je Aksel.

"Za dobavljače softvera, mi smo mali igrač, a ne veliki", dodao je Aksel.

Upitan kako trenutno gleda na situaciju u snabdijevanju čipovima, Aksel je rekao da očekuje blago popuštanje napetosti u idućoj godini, ali VW po njegovim riječima još uvijek ne uspijeva da drži korak s potražnjom i neki su brendovi rasprodati u 2023. godini.

Izradili smo i bazu podataka koja bi trebalo da nam omogući da predvidimo geopolitičke, prirodne rizike i rizike u lancu snabdijevanja, kao što smo napravili i za finansijske rizike nakon finansijske krize 2008. godine, dodao je Aksel.

Tagovi:
 • 13:55 Vijesti

  Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

 • 14:00 Emisija: Cirilica, R

  Emisija: Cirilica, R

 • 16:30 Vijesti u 16:30

  Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

 • 16:50 Blic kuhinjica

  Ova kratka enciklopedija hrane osim što će vas zabaviti sigurno će vam dati ideju za pripremanje ukusnog ručka, večere ili neke specijalne prigode.

 • 17:00 Serija: Slatke muke (R)

  "Slatke muke' srpski sitkom u režiji Marka Manojlovića, prati poznatu ličnost Andriju Miloševića, kojeg i igra Andrija Milošević, a koji se suočava sa svakodnevnim problemima, zajedno sa svojom porodicom i prijateljima prolazeći kroz urnebesne situacije.

 • 17:50 Slike iz niskih zemalja

  Slike iz niskih zemalja