Sahrana

Kraljica na vječni počinak otišla Jaguarom čiji je dizajn lično odobrila

  • Izvor: B92
  • 19.09.2022.22:09

Elizabetu Drugu do njenog poslednjeg počivališta u zamku Vindzor prevezao je modifikovani Jaguar, čiji dizajn je svojevremeno odobrila lično kraljica.

Kovčeg sa tijelom kraljice Elizabete II prenet je danas u dvorac Vindzor - kako nalaže tradicija - specijalnim vozilom britanske proizvodnje.

Ovo državno pogrebno vozilo zasnovano je na limuzini Jaguar XJ iz 2010. i navodno su ga dizajnirali Kraljevsko domaćinstvo i Jaguar Land Rover. Kako prenosi Bazaar, kraljica je konsultovana o planovima i odobrila je konačni dizajn automobila prije svoje smrti.

Vozilo je modifikovala i prilagodila kompanija Wilcox Limousines, sa sjedištem u Viganu. Pogrebni automobil prvi put je korišćen 13. septembra kada je u njemu prevezen kraljičin kovčeg iz vazduhoplovne baze RAF Northolt do Bakingemske palate.

Veliki prozori omogućavaju ožalošćenima da imaju jasan pogled na kraljičin kovčeg tokom vožnje od Vestminsterske opatije do Vindzora.

Neke od izmjena na vozilu uključuju tanje krovne stubove u poređenju sa standardnim modelima i povišeni krov.

Državno pogrebno vozilo je ofarbano u nijansi Royal Claret, iste boje kao i ostala službena kraljevska i državna vozila.