Brend iz Štutgarta

Mercedes rasprodao ovogodišnju proizvodnju električnih automobila

  • Izvor: Agencije
  • 10.05.2022.21:29

Brend iz Štutgarta nema problema sa potražnjom za njegovim EV modelima.

Ola Kelenijus, izvršni direktor Mercedesa, potvrdio je da je ta marka u potpunosti rasprodala ovogodišnji plasman električnih vozila.

"Proizvodne kvote su ispunjene. Nemamo više kapaciteta za stvaranje novih automobila, a sve jedinice koje će nastati ove godine već imaju nove vlasnike", rekao je Kelenijus govoreći o uspjehu EV portfolija Mercedesa.

Njemačka marka je u januaru ove godine upisala novi rekord. Tada je isporučeno 227.458 baterijskih četvorotočkaša (EV+PHEV), što je uvećanje od 68% naspram prethodne godine.

Kelenijus je istakao da se Mercedesu sada smiješi novi problem - prevelika potražnja.

"Sada je maj, a nove narudžbine za EV modele biće kompletirane tek sljedeće godine, jer je čitava ovogodišnja proizvodnja električnih automobila rasprodata", kazao je šef germanskog proizvođača. "Moraćemo uskoro da dodatno uvećamo kapacitete na tom polju", rekao je Kelenijus.

Mercedes je u posljednje vrijeme prikazao niz električnih modela. Od kompaktnih EQA i EQB, preko luksuznih EQS-a i EQS SUV-a koji predstavljaju perjanice game, pa sve do modela EQE, odnosno električnog pandana E klasi.

Prodaja električnih automobila iz mjeseca u mjesec raste na globalnom nivou. Radi se o eksploziji potražnje za ovakvim vozilima (prije svega u Kini i Evropi).

Primera radi, tokom čitave 2012. godine u svijetu je prodato oko 130.000 električnih automobila, sada se toliko isporuči na nedjeljnom nivou, prenosi Auto Republika.

Tagovi: