ATV

Савјети

Може ли се вратити полован ауто?

 • Извор: АТВ
 • 05.12.2023. 08:31

Куповина половног аутомобила није увијек "мачак у џаку", а на основу посљедњих измјена Закона о заштити потрошача у Републици Српској купци могу сигурније кренути у куповину свог љубимца.

Било да је ријеч о куповини у ауто-кући или куповини од приватног лица, права потрошача се морају поштовати. Коначно смо дошли у вријеме када продавачи имају одговорност, па се неће дешавати да вам се подвали аутомобил у квару или онај који ће након мјесец дана стати на цести.

"Посљедње измјене Закона о заштити потрошача у Републици Српској су коначно увеле реда и у област куповине половне робе, те је законом (чл. 26 (5)) дефинисано да грађани који купују половну робу имају право на рекламацију исте у року од годину дана од куповине. Наглашавамо да мора постојати доказ о куповини робе као што је рачун, отпремница, овјерена гаранција, слип у случају плаћања банковном картицом, извод са текућег рачуна, потврда о пријему робе, признаница.  Важно је напоменути да у наведеном члану стоји да  'Трговац је одговоран за недостатак на производу у року од двије године од дана преласка ризика на потрошача, изузев код продаје половне робе, када се може уговорити краћи рок, али не краћи од годину дана''", каже за АТВ Муриса Марић из Удружења "Дон" Приједор.

Пада цијена половњака

Пада цијена половњака

Трговац је дужан да потрошача упозна о недостатку на производу, а у случају да га није упознао са недостатком, и неупознавање потрошача са недостатком сматра се обмањујућом пословном праксом која је поменутим законом забрањена, истиче за АТВ Зоран Јанковић из Удружења за заштиту потрошача "Реакција" из Бањалуке.

"Гаранција не покрива физичко оштећење, што је чест примјер рекламација аутомобила, било да се ради о новим или половним аутомобилима. Међутим, ако се ради о недостатку, који није настао као физичко оштећење које је проузроковао потрошач усљед саобраћајне незгоде, оштећења дијела аутомобила због оштећеног коловоза или у било којој другој ситуацији, када је потрошач лично оштетио аутомобил, потрошач има право на заштиту својих права. Први и основни корак у остваривању потрошачких рекламација, јесте писмени приговор упућен трговцу, односно упис у књигу рекламација. Трговац је дужан у року од 8 дана писменим путем одговори на рекламацију потрошача. Ако трговац у одговору, у писаној форми, оспорава недостатак који се појавио након рока од шест мјесеци од куповине, али не дуже од двије године, односно годину дана за половне производе, а потрошач не одустаје од свог захтјева, потрошач може затражити стручно мишљење о недостатку од овлаштеног тијела или овлаштеног судског вјештака у Републици, а трошкове вјештачења сноси трговац, уколико се вјештачењем докаже недостатак", поручује Јанковић.

Преваранти из БиХ вребају купце половних аутомобила

Преваранти из БиХ вребају купце половних аутомобила

Из оба удружења поручују да је за било какву правну борбу потребно посједовати доказ куповине, што је Законом дефинисано. Истичу да је рачун врло важан приликом рекламације, а уколико купци немају сачуван рачун постоје и други докази којима се доказује куповина.

Адвокат Жељко Бубић каже за АТВ да је за сваку куповину у значајнијем износу потребно ангажовати адвоката ради сигурности.

Он истиче да је од велике важности купопродајни уговор који треба да буде детаљно анализиран на који начин је креиран и конципиран, односно да ли подједнако штити права обје уговорне стране или то није случај. Бубић истиче да ако је уговор лоше креиран, често се дешава да грађани не могу остварити правну заштиту без обзира на позитивна законска рјешења која штите потрошаче.

У БиХ увезен аутомобил од пола милиона

У БиХ увезен аутомобил од пола милиона

"Уколико се јаве проблеми везано за квалитет купљеног возила од правног лица јасно је да купац има право на рекламације прописане законом, које понекад знају бити и неуважене уколико је купац био упознат са свим карактеристикама возила и прихватио ризик на себе. У том случају, незадовољан купац након истицања рекламације уколико иста не буде уважена, треба се обратити вјештом адвокату и потражити раскид уговора у редовној судској процедури уз адекватно обештећење у складу са Законом о облигационим односима. У том смислу је лакше остварити заштиту против правних лица која се баве продајом моторних возила. У мојој дугогодишњој богатој адвокатској пракси имао сам случајеве овакве врсте и успио сам пружити адекватну правну заштиту својим клијентима. Тицало се и куповине моторних возила, кућанских апарата, разних производа за свакодневну употребу, гдје смо након добијања позитивне судске одлуке приморали продавца да обештети купца, односно потрошача", каже Бубић.

Аутомобили са враћеном километражом скупљи за четвртину него што заиста вриједе

Аутомобили са враћеном километражом скупљи за четвртину него што заиста вриједе

Он истиче и да уколико физичко лице сакрије проблеме на аутомобилу може имати и кривичну одговорност.

"Уколико сте возило купили од физичког лица које је сакрило карактеристике аутомобила и није наступало фер и поштено у правном послу купопродаје такођер треба се обратити адвокатима са циљем утужења физичког лица и постизања раскида купопродајног уговора. Такође, у оба аспекта може се отворити питање постојања кривичног дјела преваре од стране продавца уколико није испоштовао своје обавезе прописане законом у пословној пракси за шта су задужени надлежни правосудни органи. Дакле, уколико продавац, након истицања рекламације, одбије вратити возило што је чешћи случај у пракси ако је продавац физичко лице, на бази купопродајног уговора и осталих доказних средстава покренути судску процедуру", каже Бубић.

Пратите нас и путем Вибера

 • 07:00 АТВ јутро

  АТВ јутро

 • 09:00 Серија: Превртљиво срце (Р) (12+)

  Страсна љубавна прича двоје појединаца.

 • 10:00 Телетрговина

  Телетрговина

 • 10:15 Ловачки савети

  ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

 • 10:40 Телетрговина

  Телетрговина

 • 10:55 Серија: Величанствени вијек: Косем (12+)

  Тридесет седам година од смрти Сулејмана Величанственог започиње запањујућа прича о владарици Османског Царства Махпеyкер Кöсем Султан.