Уписан у Гинисову књигу

Најдужи правац на свијету - 240 километара без кривине

 • Извор: Б92
 • 10.05.2024. 13:17

Сматра се да је током вожње добро повремено наићи на кривину, јер је то корисно за разбијање монотоније и помаже у очувању концентрације за воланом.

До прије неколико година званична титула најдужег правог пута припадала је дионици аустралијског "Eyre" ауто-пута у дужини од 146 км.

Међутим, ово звање сада носи ауто-пут 10 у Саудијској Арабији. Цијела рута је дуга 256 км и повезује Ад Дарб, који се налази у близини Црвеног мора, са Ал Батом, који се налази одмах уз Персијски залив.

У близини Ал Бата, који се налази око 50 км јужно од Катара, почиње најдужа, потпуно равна дионица руте, дужине 240 км. Управо је овај фрагмент уписан у Гинисову књигу рекорда као најдужа права рута на земљи.

Занимљиво је да овај ауто-пут не само да нема скретања, већ нема ни узбрдица и низбрдица па зато возачи који прелазе руту која се налази усред ничега могу буквално да заспу од досаде.

Због транспорта за петрохемијску индустрију, саобраћај на траси обично је појачан у појединим периодима. Осим тога, на ауто-путу се често формирају опасне наслаге пијеска.

Саудијци воле и да постављају камере за мјерење брзине, а казне за прекорачење могу бити болне. Прекорачење брзине на аутопуту за 30 км/х кажњава се новчаном казном до 2.000 саудијских ријала, односно око 500 евра.

Представници Гинисовог свијета, организације која стоји иза књиге рекорда, извјештавају да је та рута првобитно била приватни пут краља Фахда, који је био суверен Саудијске Арабије од 1982. до смрти 2005. године.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
 • 08:00 Емисија: Аграр

  Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

 • 08:30 Емисија: АТВ јутро

  Актуелне теме, најновије информације и занимљивости из земље и свијета.

 • 10:00 Серија: Истине и лажи (12+)

  Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

 • 11:00 Ловачки савети (Р)

  ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

 • 11:30 Емисија: Аграр (Р)

  Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

 • 11:55 Вијести

  Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.