Najavljeno

Norveška uvodi porez na električna vozila

 • Izvor: Agencije
 • 04.01.2023. 16:01

Norveška je potvrdila prvo mjesto u svijetu po prodaji električnih automobila u 2022. godini, a vlada će ih sada oporezovati, prebacujući fokus na elektrifikaciju teških kamiona.

Električna vozila na baterije činila su lani 79,3 odsto prodatih novih automobila, najviše otkada su puštena u prodaju, objavila je tako Norveška federacija za putni promet (OFV).

Kako bi potakla građane na kupovinu, vlada je ukinula poreze na kupovinu, koje plaćaju kupci benzinaca.

"Poticaji su u 2022. državnu blagajnu iznosilli su 3,75 milijardi evra", objavilo je ministarstvo finansija, a vlada sada planira izmjene u sistemu podsticaja.

Najavili su novi porez koji će se bazirati na težini vozila i već je izazvao kritike u udruženju vlasnika automobila, uz upozorenja da je motor električnog vozila teži od onog s pogonom na fosilna goriva.

"Pribojavamo se pada prodaje budući da je vlada predložila novi porez koji će se bazirati na težini. Vlada istodobno nije ponudila kompletno rješenje za ključne praktične probleme vlasnika električnih automobila, koji i dalje muku muče sa stanicama za punjenje i plaćanjem njihove upotrebe", - objasnio je portparoli Norveške automobilske federacije (NAF) Tor Egil Bradland.

 • 07:00 Serija: Kolo sreće (R)

  Ne propustite priču o domaćici iz malog mjesta kojoj se život potpuno mijenja kada dobije sedmicu na lotou.

 • 08:00 Serija: Prevrtljivo srce (R)

  Jedna od najgledanijih turskih serija sa gotovo pa nemogućnom ljubavnom pričom neće vas ostaviti ravnodušnim.

 • 08:50 Centar dana (R)

  Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

 • 10:15 Teletrgovina

  Teletrgovina

 • 10:30 Kuhinjica na otvorenom

  Uživajte u kulinarskim minutima na našem programu. Kuhajte sa ATV-om!

 • 10:55 Teletrgovina

  Teletrgovina