Prekretnica u poslovanju

Nova E klasa je zadnji novi Mercedes na fosilna goriva

  • Izvor: Index.hr
  • 03.11.2022.12:30

Nova E klasa je prekretnica u Mercedesovom poslovanju kao zadnji klasični Mercedes.

Pojam "klasični“ se ovdje ne tiče dizajna. Naime, nova E klasa će biti zadnji Mercedesov novitet koji će koristiti klasičnu platformu predviđenu za prihvat motora s unutrašnjim sagorijevanjem. Svi dalji modeli temeljiće se na arhitekturama dizajniranima za pogon na baterije.

Potvrdio je to lično Mercedesov šef razvoja Markus Schäfer u intervjuu za Automobilwoche rekavši kako će Mercedes od 2030. godine uglavnom biti proizvođač električnih automobila. Kažemo uglavnom, jer će ponuda električnih vozila zavisiti o tržišnim uslovima, ali kako stvari stoje, cijela Evropa je uključena u elektrifikaciju.

Vratimo li se na E klasu, njena je premijera zakazana za kraj ove godine, dok bi prvi primjerci na ceste trebali stići na proljeće sljedeće godine. Zasad se zna kako u ponudi ostaju benzinci i dizelaši, ali će ponuda zbog uvođenja norme Euro 7 biti limitirana.

Recimo i kako je Schäfer potvrdio da se prekida saradnja s Renaultom na području motora. Podsjetimo, Renaultovi motori nalazili su se u ponudi A klase i još nekih povoljnijih modela. Mercedes će novi motor za globalno tržište razviti s kineskim Geelyjem.

Tagovi: