ATV

Planovi rukovodstva bavarskog proizvođača

Novi automobili BMW-a će biti izrađeni s polovičnim učešćem recikliranih materijala

  • Izvor: Agencije
  • 23.04.2023. 11:15

Planovi rukovodstva bavarskog proizvođača automobila koji je predstavljen plavo-bijelim grbom, predviđaju da svi novi primjerci BMW-a integrišu 50% komponenti izrađenih od recikliranih materijala. Taj procenat je trenutno na nivou od oko trideset.

Nova vozila BMW-a će biti sklapana saglasno pravilima čiji su temelji dati u projektu Car2Car. I sam bavarski brend je dio ove priče, to jest uzeo je učešće u projektu čiji je glavni cilj u oblasti širenja upotrebe sekundarnih sirovina u različitim privrednim granama. BMW navodi da namjerava da sarađuje s predstavnicima proizvođačke industrije i naučne orijentacije kako bi se istražila oblast koja se naziva "cirkularnom ekonomijom u automobilskoj industriji".

Ovaj projekat je potpomognut od strane zvaničnih organa vlasti koji su organizatorima isplatili sumu od 6,4 miliona evra. Uključuje upotrebu inovativnih metoda rashodovanja vozila koja su skoro u potpunosti amortizovana (pohabana). U krajnjoj liniji se očekuje da će udio materijala dobijenih reciklažom u novim vozilima bavarskog brenda biti značajno ojačan.

"BMW posebno naglašava tehnološke inovacije koje bi trebalo da preuzmu najznačajniju ulogu u brojnim privrednim granama, takoreći svim", stoji u izjavi kompanije, doduše u malo slobodnijem, ali ipak verodostojnom prevodu.

"Partneri koji su uključeni u ovaj projekat bi potencijalno mogli da stvore potpuno nove načine obezbjeđivanja vrijednih sekundarnih sirovina. To bi značajno doprinijelo očuvanju prirodnih resursa, a blagotvorno bi uticalo i na veličinu takozvanog ugljeničnog otiska koji generišu naš vozila", prenosi AutoRepublika.

Tagovi: