Hrvatska

Policajka udarila jazavca, MUP tužio auto-puteve

  • Izvor: Agencije
  • 21.11.2022.10:13

MUP je tužio Hrvatske autoceste tražeći da im nadoknadi oko 24.000 kuna za popravku automobila te podmiri 2.500 kuna troškova, piše "Danica.hr".

Nesreća se dogodila u maju na južnoj saobraćajnici auto-puta A1, dionice saobraćajni čvor Jastrebarsko – saobraćajni čvor Zdenčina.

Policajka je upravljala službenim automobilom desnom saobraćajnom trakom te je prednjim dijelom vozila naletjela na jazavca.

"Saobraćajna nezgoda se dogodila negdje oko 2 sata u noći, a ja sam se vozila brzinom od otprilike 140 kilometara na sat. Vidljivost je bila slaba, uobičajena za noć. Nakon saobraćajne nezgode, na vozilu je oštećen prednji donji dio, odnosno kiler iz kojeg je iscurila voda. Pustila sam gas čim sam uočila nešto na putu, a pri tolikoj brzini nisam niti mogla naglo kočiti te je u trenutku udarca brzina bila znatno manja", ispričala je policajka na sudu.

Tokom suđenja utvrđeno je da su "na području auto-puta gdje se dogodila nesreća bile postavljene zaštitne žičane ograde koje su tehnička sigurnosna konstrukcija sa svrhom zaštite saobraćaja od divljači i drugih životinja te sprečavanja prelaza vozila i pješaka s okolnih puteva na trasu auto-puta".

"Osim toga, nisu zabilježena nikakva oštećenja na zaštitnoj ogradi, niti prokopi ispod ograde, pa sud smatra kako je HAC preduzeo sve mjere zaštite koje je bio dužan preduzeti, stoga je pretrčavanje jazavca nenadan događaj na koji HAC u utvrđenim okolnostima nije mogao uticati", navodi se u presudi i dodaje:

"Takođe, ovdje valja uzeti u obzir i činjenicu da je jazavac životinja koja živi u podzemnoj jazbini i isto tako se kreće ispod zemlje. Dakle, MUP nije dokazao da je na strani HAC-a postojao propust u pogledu održavanja puta".

Sud je, dakle, u cjelosti odbio tužbu Ministarstva unutrašnjih poslova, a presuda je nepravosnažna i na nju se može žaliti u zakonom propisanom roku, dodaje pomenuti portal.

Tagovi: