Kompanije zaobilaze salone

Poznata snaga nove Honde Civic Type R?

 • Izvor: Agencije
 • 28.07.2022.13:22

Predstavljanje novih automobila je danas veoma drugačije nego što je bilo prije nekoliko decenija. Raniji sistem bi bio jednostavan, pa bi kompanija izabrala neki veliki salon s mjestom održavanja širom svijeta, predstavila nam tamo novitet i istovremeno objavila sve njegove tehničke podatke kao što su zapremina motora, snaga, cijena i šta sve već. Danas je situacija suprotna.

Kompanije zaobilaze salone, pa svako malo na internetu nam pokazuju, takoreći čašćavaju nas objavama pojedinačnih detalja o vozilu, pa kome dosadi.

Jednog mjeseca vidimo prednji branik, pa onda narednog mjeseca drugi branik, pa dijelove enterijera, pa eksterijer, motore, snagu, cijenu i onda možda jednog dana vidimo kompletan automobil. Ruku na srce, teško da ih možemo kriviti za tako nešto pošto na ovaj način drže interesovanje javnosti na duži period umjesto da zaboravimo na novitet nekoliko dana nakon što je predstavljen. Naravno, ako zaista drže, umjesto da samo iritiraju.

Sličnu situaciju smo mogli da primijetimo i na račun nove generacije modela Honda Civic Type R. Debitovala je nedavno, ali osim fotografija i nekoliko generalnih detalja nismo saznali baš ništa novo. Ali, jedno nam je poznato, a to je da će ovaj Type R biti najmoćniji u dugogodišnjoj istoriji ove značke.

Prethodnih godina se mogao snažni heč mogao pohvaliti s 306 konjskih snaga i maksimalnih 400 Nm obrtnog momenta, što možda nije visoka brojka kao kod nekih drugih vozila u ovoj klasi, ali teško da je neko imao zamjerke.

Type R je ipak prevezao krug na čuvenoj njemačkoj stazi Nirburgring za svega sedam minuta i 43 sekundi, što je prije pet godina bio rekord za vozila s pogonom na prednjoj osovini. Japanski proizvođač vozila je zadržao ovu karakteristiku, što u velikoj mjeri limitira njegovu snagu, ali ćemo vidjeti kakav-takav napredak.

I da dalje ne dužimo - koliku snagu novi Type R razvija? Ako ćemo vjerovati kolegama sa japanskog sajta "Tire Meets Roads", riječ je o brojci od 325 "grla" i maksimalnih 420 Nm obrtnog momenta. Oni su prenijeli ovu informaciju prozivajući se na brošuru koja je procurila, a koju je Honda naknadno planirala da objavi.

Nismo sigurni kako su došli do nje, ali od kada je automobilskog svijeta, od tada su informacije procurile u medije (navodno) prije nego što je to trebalo da bude slučaj, piše Auto Republika.

Moramo takođe da kažemo da Japan ima relativno blage zakone na temu izduvnih gasova, pa tako četvorotočkaši na ovom tržištu uglavnom razvijaju nešto veću snagu nego što je slučaj u ostatku svijeta. Eksperti vjeruju da će verzije za Evropu i Ameriku pružati oko 320 "konja", što je manje od 328 "grla" sa koliko se Volkswagen Golf R može pohvaliti, ali kao što smo ranije spomenuli, to Civicu u prošlosti nije predstavljao problem.

Bilo kako bilo, Honda već sada prima narudžbe, a prvi primjerci će biti isporučeni početkom naredne godine.

Tagovi:
 • 16:30 Vijesti u 16:30

  Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

 • 16:50 Centar dana

  Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

 • 18:20 Biznis klub

  ‘Biznis klub’ novim konceptom približiće vam ekonomiju i pružiti vam relevantne aktuelnosti iz oblasti ekonomije i privrede, ispratiti ekonomska kretanja i trendove na globalnom nivou i istražiti njihov uticaj na rast i razvoj ekonomije u Srpskoj.

 • 18:55 Marketing

  Blok ekonomsko-propagandnog programa.

 • 19:00 ATV Vijesti

  Centalna informativna emisija ATV-a u kojoj donosimo pregled najvažnijih informacija i događaja iz zemlje, regiona i svijeta tačno u 19 časova.

 • 19:40 Marketing

  Blok ekonomsko-propagandnog programa.