Podaci

Prodaja automobila u EU najmanja od 1993.

 • Izvor: Agencije
 • 19.01.2023.18:45

Broj registrovanih novih automobila u Evropskoj uniji prošle godine je bio najmanji za posljednje tri decenije, uprkos skoku prodaje u decembru na njemačkom i italijanskom tržištu.

Podatke je u srijedu saopštilo Evropsko udruženje proizvođača automobila. 

Prošle godine je registrovano 9,26 miliona putničkih automobila, 4,6 odsto manje u odnosu na već slabu 2021. i manje nego bilo kada od 1993.

Brojevi su u decembru bili nešto bolji, kada je prodaja skočila za 12,8 odsto, na skoro 897.000 automobila, piše dpa.

U Njemačkoj, prodaja je u decembru skočila uoči ukidanja državnih subvencija za kupovinu hibridnih vozila, kao i uoči smanjenje premija za e-automobile od 1. januara.

Među najvećim tržištima u EU, broj registracija je jedino porastao u Njemačkoj, ali za svega 1,1 odsto, dok su Italija i Španija zabilježeile pad od 9,7, odnosno 5,4 odsto.

Evropski proizvođači automobila žalili su se, prije svega, na manjak dijelova, uključujući čipove. Lider na tržištu EU je i dalje brend Volkswagen, sa nešto više od milion prodatih automobila.

Sa oko 2,3 miliona prodatih vozila, Volkswagen grupa u cjelini je bila ispred Stellantisa, grupacije u kojoj su Peugeot, Citroen, Fiat i Opel, sa 1,8 miliona.

Na trećem mjestu je Renault grupa, sa nešto manje od 985.000.

BMW je, sa ostalim brendovima u svom vlasništvu zabilježio 624.940 novih registracija u EU, a Mercedes 549.023.

Tagovi:
 • 20:10 Priča se

  Emisija ‘Priča se…’ donosi širok izbor aktuelnih tema, suprotstavljenih stavova, različitih uglova, činjenica i replika.

 • 21:30 Serija: Igra sudbine

  Četvrta sezona svima dobro poznate domaće serije 'Igra sudbine'.

 • 22:15 Serija: Istine i laži

  Serija, koja je doživljela veliki regionalni uspjeh, i dalje je na samom vrhu gledanosti, u vama će sigurno izmamiti najiskrenija osećanja, a preprekama, dinamikom i napetim razvojem sudbina likova, 'kupiće vas' i postati vaša omiljena domaća serija.

 • 23:00 Tema dana

  Informativna emisija u kojoj sa relevantim sagovornicima i stručnjacima iz svih društveno-političkih oblasti razgovaramo o aktuelnim temama, događajima i ličnostima, iznoseći različite uvide i stavove, analize i komentare aktuelnosti iz zemlje i regiona.

 • 23:10 Serija: Red Rock (12+)

  Kriminalistička serija smještena u izmišljeni primorski gradić Red Rok blizu Dablina, donosi zaplete vezane za ubistva i međusobne odnose ljudi.

 • 23:30 Serija: Bolivar (12+)

  Jedna od najpoznatijih kolumbijskih istorijskih drama i televizijskih serija 'Bolívar, una lucha admirable', što bi u prijevodu značilo 'Bolivar, borba vrijedna divljenja', prati život venecuelanskog nacionalnog heroja Simona Bolivara.