Francuska automobilska kompanija

Renault prodaje svoje akcije u ruskom Avtovazu

  • Izvor: Tanjug
  • 16.05.2022.09:14

Francuska automobilska kompanija Renault prodaće jednom ruskom naučnom institutu svoj većinski udio u ruskoj kompaniji Avtovaz, saopšteno je danas iz kompanije Renault navodeći da dogovor podrazumijeva šestogodišnju opciju za otkup tog udjela.

Renault je zapadni proizvođač automobila koji je najviše zastupljen na ruskom tržištu i posjeduje 67,69 odsto vlasništva Avtovaza koje će prodati ruskom Centralnom istraživačkom i razvojnom institutu za automobile i motore, pod nazivom Nami, prenosi Rojters.

Zatvaranje ovih transakcija ne podliježe nikakvim posebnim uslovima i sva potrebna odobrenja su dobijena, dodaje se u saopštenju kompanije Renault i ističe da će 100 odsto udjela u Renaultu Rusija preći u vlasništvo grada Moskve.

"Danas smo donijeli tešku, ali neophodnu odluku i činimo odgovoran potez prema naših 45.000 zaposlenih u Rusiji", rekao je izvršni direktor kompanije Luka de Meo i naglasio da je ovaj potez sačuvao učinkovitost grupe i njenu sposobnost da se u budućnosti vrati u Rusiju u drugačijem kontekstu.

Ministarstvo industrije i trgovine Rusije saopštilo je da ruski udio u Renault grupi postaje vlasništvo države i vlade Moskve. Navedeno je da će servisno održavanje automobila Renault u Rusiji obavljati Avtovaz, prenosi RIA Novosti.

Renault je u martu saopštio da će obustaviti rad u fabrici zbog sve većeg pritiska koji trpi od početka sukoba u Ukrajini.

Tagovi: