Češka marka

Škoda predstavila Slaviju

  • 19.11.2021.04:15

Češka marka predstavila je limuzinu namijenjenu indijskom tržištu.

Škoda Slavia je novi model proizvođača iz Mlade Boleslav. Škoda je dobila zadatak od Volkswagen grupacije da predvodi proboj na tržištima u razvoju, i kao početna stanica odabrana je upravo Indija. Novitet je postavljen na MQB-A0-IN platformu, odnosno specijalnu varijantu već poznate arhitekture posebno prilagođenu upotrebi na indijskim drumovima. Slavia je najvećim dijelom i razvijena upravo u toj zemlji, a tamo će se i proizvoditi.

Kada je riječ o dizajnu, suštinski nema nekih iznenađenja. Ovakav izgled vozila već se mogao naslutiti kroz prethodne skice i paparaco fotografije. Jasno je da je anfas vrlo sličan sa novom generacijom Fabije, i sve u svemu riječ je o skladnom automobilu.

Dimenzije vozila su nam već poznate. Slavia je duga 4.541 mm, široka 1.752 mm, uz visinu od 1.487 mm. Međuosovinski razmak iznosiće 2.651 mm, te je jasno da ovdje nema govora o nekakvom malom automobilu. Prtljažnik ima zapreminu od 521 l, no kada se spuste zadnja sjedišta dolazi se do brojke od 1.050 l.

Češki ili bolje reći indijski novajlija u standardnoj opremi nudi halogenske svjetlosne grupe sa LED dnevnim svjetlima, dok je u skupljim trimovima dostupno kompletno LED osvjetljenje.

Osnovno izdanje nudi čelične naplatke od 15 cola, a kao dio opcionala navode se aluminijumski točkovi od 16 inča. Škoda navodi da će kupci Slavije moći da biraju između pet boja, i to su: Crystal Blue, te Tornado Red, Candy White, Reflex Silver i Carbon Steel.

Pomalo čudno, ali kako izgleda na prvi pogled, Škoda nije nimalo štedila na enterijeru ovog vozila. Sve je to u skladu sa onim što možemo vidjeti u Evropi. Na centralnoj konzoli se baškari ekran od 10 inča za kontrolu informativno-zabavnog sistema, a u dnu iste je predviđena lokacija za bežično punjenje mobilnog telefona, kao i dve USB-C utičnice.

Ispred vozača je dvokraki multifunkcionalni volan, kao i digitalna instrumentalna tabla od 8 inča. No, potonje je rezervisano za najprestižniji trim kod Slavije (Style), ostale verzije koriste tradicionalne analogne instrumente.

U Škodi ističu da su se posebno posvetili bezbjednosti ovog automobila, koja kod konkurencije u Indiji inače nije na zavidnom nivou.

Česi ističu da su ubacili i sisteme ESC, XDS, XDS+, zatim da je tu sistem za pomoć pri kretanju na uzbrdici, zadnji parking senzori, zatim tu je i kamera za kretanje unazad. Škoda je kao dio standardne opreme uvrstila monitoring pritiska u gumama.

U ponudi su samo dva motora, i oba su benzinci. Uvodna pogonska jedinica je trocilindarski 1,0 TSI sa 115 ks i 175 Nm, dok je snažniji motor četvorocilindraš 1,5 TSI koji dostavlja 150 ks i 250 Nm.

Oba navedena bloka su standardno uparena sa šestostepenim manuelnim mijenjačem, ali 1,0 TSI opciono dolazi sa klasičnom šestostepenom automatskom transmisijom, dok je kod 1,5 TSI ponuđen DSG mijenjač.

U Škodinom saopštenju za javnost navodi se da će češka marka predvoditi atak VW grupe na indijsko tržište, te da je cilj da Škoda i VW drže učešće od 5 odsto u ovoj zemlji do kraja 2025. godine.

Brend iz Mlade Boleslav ostao je dužan podatke o cijenama za Slaviju u Indiji. Škoda će odmah početi da prima prednarudžbine, a prvi primjerci nove limuzine trebalo bi da budu isporučeni početkom iduće godine, prenosi AutoRepublika.


Tagovi: