Proizvođači u krizi

Teški dani za rusku auto-industriju

  • Izvor: B92
  • 21.06.2022.10:21

Zbog krize sa nabavkom komponenti i međunarodnih sankcija, ruski proizvođači moraju da prave automobile bez napredne bezbjednosne opreme i ekoloških standarda.

Ruskim proizvođačima automobila je dozvoljeno da proizvode vozila bez savremenih bezbjednosnih sistema, kao što su sistemi protiv blokiranja kočnica i elektronika za kontrolu stabilnosti. Kako prenose ruski mediji, lokalna administracija je izdala uredbu broj 855, kojom se ruskim proizvođačima automobila dozvoljava da proizvode nove automobile bez pomenutih sistema, a ni automatski sistem za poziv u slučaju udesa nije obavezan.

Pored toga, pojednostavljenjem uslova za dobijanje sertifikata o usaglašenosti proizvoda, ugradnja vazdušnih jastuka i zatezača pojaseva takođe više nije obavezna..

Očekuje se da će uredba biti na snazi do februara naredne godine, a već u aprilu su najavljeni automobili bez bezbjednosnih sistema najvećeg proizvođača AvtoVaza, čija je prodaja u martu pala za čak 64 odsto u odnosu na prošlu godinu.

Osim toga, ukupna prodaja automobila u Rusiji u martu je smanjena za 62,9 odsto u odnosu na isti mjesec 2021, sa 93.547 na 55.129 vozila. Dubok je i kvartalni deficit, koji u odnosu na prva tri mjeseca prošle godine iznosi 28,4 odsto, što znači pad prodaje na 277.332 automobila.