Mediji

Vinjete u Sloveniji bi mogle da poskupe

  • Izvor: Agencije
  • 17.11.2022.22:08

Nažalost i Slovenci moraju krpiti proračunske rupe i dižu cijene! Za koliko?

Stiže li cijena vinjeta? To su najnovije informacije iz slovenačkog nadležnog ministarstva. Možda cjenovni udar i neće biti žestok!

DARS već godinama pokušava dobiti povećanje, a ove godine bi im to konačno moglo i uspjeti.

Cijena vinjeta za korištenje slovenačkih auto-puteva ista je zadnjih osam godina. To znači da od 2014. godine godišnja vinjeta za motocikliste iznosi 55 evra, za putnička vozila 110 evra, a za kombi vozila najveće dozvoljene mase od 3.500 kilograma i visine iznad prednje osovine 130 i više centimetara 220 evra.

Sljedeće bi godine, međutim, ti iznosi mogli malo porasti, na šta je već u septembru u intervjuu za "Dnevnik" upozorio predsjednik uprave DARS-a Valentin Hajdinjak.

Tada je otkrio da DARS već ima problema s osiguravanjem sredstava za isplatu investicije. Od prodaje vinjeta i naplate putarine teretnih vozila sada pokrivaju tek 85 odsto svojih troškova, a ta vrsta prihoda čini 95 odsto ukupnih prihoda kompanije.

Zbog toga se Dars već duže vrijeme zalaže da Vlada odobri poskupljenje vinjeta, ali prijedlog je proteklih godina uvijek naišao na gluve uši. Ove godine očekuju nešto drugačiji rezultat, kako zbog predviđenih većih troškova, tako i opšte inflacije.

Prijedlog promjene cijena vinjeta prije nekog vremena dostavljen je nadležnom ministarstvu, Ministarstvu infrastrukture,ali iz Ministarstva za sada odgovaraju da se prijedlog promjene cijena još proučava te stoga još nije dostavljen na javnu raspravu, a prema Hajdinjakovim riječima, možemo očekivati da će godišnje vinjete za putnička vozila sa 110 evra poskupjeti na 120 evra.

Iz toga možemo zaključiti da bi cijena vinjeta za kombi vozila mogla "skočiti" na 230, odnosno 240 evra, a cijena godišnjih vinjeta za motocikle na 60 evra. U svakom slučaju, nove cijene – ako bude promjena – biće poznate prije kraja godine, prenosi "Autopress.hr".

Tagovi: