Prognoze

Vještačka inteligencija će u 2023. biti prisutnija u automobilskoj industriji nego ikada ranije

 • Izvor: Agencije
 • 02.01.2023.17:07

Vještačka inteligencija postaje zajednička nit, koja će u velikoj mjeri pomoći rukovođenju automobilskih kompanija, ali i na planu inovacija i rješavanja problema.

S recesijom koja se nazire i sveprisutnom  nesigurnošću, poslovanje automobilskih kompanija se će se u 2023. suočavati s istim imperativima kao i do sada. Na prvom mjestu to se odnosi na rukovođenje, inovacije i rješavanje problema. Vještačka inteligencija postaje zajednička nit u ostvarivanju tih ciljeva.

Evo nekih prognoza vezanih za automobilsku industriju u 2023.

Obuka autonomnih vozila u metaverzumu

Više od 250 proizvođača automobila i kamiona, startapa, transportnih i prevozničkih provajdera koji razvijaju autonomna vozila, suočavaju se s jednim od najsloženijih izazova po pitanju vještačke inteligencije u okviru vremena u kojem živimo.

Naime, jednostavno nije moguće susresti se sa svakim scenariom u realnim uslovima na putu, tako da će se industrija tokom 2023. u velikoj mjeri obratiti virtuelnom svijetu za pomoć.

Prikupljanje podataka na putevima biće dopunjeno virtuelnim flotama koje generišu informacije neophodne za trening i testiranje novih funkcija prije njihove primjene.

Izuzetno vjerne simulacije će upravljati autonomnim vozilima kroz praktično beskonačan raspon scenarija i okruženja. Takođe ćemo biti svjedoci kontinuirane primjene digitalnih blizanaca za proizvodnju vozila, da bi se unapredila proizvodna efikasnost, pojednostavila operativnost i poboljšala ergonomija i bezbjednost radnika.

Odlazak u „oblake“

U 2023. će doći do više ponuda softverskih usluga (SaaS) i infastrukture kao usluge u transportnoj industriji.

Programeri će moći da pristupe sveobuhvatnom paketu usluga u oblaku, da bi dizajnirali, implementirali i iskusili primjenu bilo gdje u metaverzumu.

Timovi će diizajnirati i sarađivati na 3D radnim tokovima, poput simulacija razvoja autonomnih vozila, iskustva unutar vozila, igranja igara u okviru oblaka, pa čak i isporučivanja automobilskih konfiguratora putem interneta ili u prodajnim salonima.

Konsijerž unutar vozila

Napredak u konverzacijskoj vještačkoj inteligenciji, obradi prirodnog jezika, detekciji pokreta i animaciji avatara, probija put do vozila sljedeće generacije u formi digitalnih asistenata.

Ovaj svojevrsni AI konsijerž može da pravi rezervacije, pristupa kontrolnim jedinicama vozila i izdaje upozorenja koristeći razumevanje prirodnog jezika.

Eksploatišući unutrašnje kamere, duboke neuronske mreže i multimodalnu interakciju, vozila će moći da osiguraju da pažnja vozača bude na putu, kao i da obezbijede da nijedan putnik ili kućni ljubimac ne ostane ostavljen kada se putovanje završi.

(Automotoshow.rs)

 • 12:35 Teletrgovina

  Teletrgovina

 • 12:50 Imate riječ sa Milijanom Kos (R)

  Novi format. Dobro poznato lice. Oči u oči. 'Imate riječ' sa Milijanom Kos srijedom u 20 časova.

 • 13:55 Vijesti

  Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

 • 14:00 Serija: Istine i laži (R)

  Priča prati dvije porodice, Božić i Isidorović, čiji životi i sudbine se prepliću, a cijelu priču nadopunje paleta ineresantnih likova; svi prolaze kroz situacije u kojima se suočavaju sa ljubavlju, onom uzvraćenom i neuzvraćenom, sa izdajom, lažima, intrigama i tajnama.

 • 14:50 Serija: Igra sudbine (R)

  Četvrta sezona svima dobro poznate domaće serije 'Igra sudbine'.

 • 15:40 Serija: Prevrtljivo srce

  Jedna od najgledanijih turskih serija sa gotovo pa nemogućnom ljubavnom pričom neće vas ostaviti ravnodušnim.