Njemačka firma

Volkswagen ID.3 X ide u segment krosovera

  • Izvor: Agencije
  • 10.11.2022.22:00

​Volkswagen je krenuo da svoju liniju proizvoda popuni SUV-ovima mnogo prije nego što je bezglavo uronio u punu elektrifikaciju.

Uspio je u tome i nastaviće tim putem sa novim električnim modelima koje razvija.

Njemačka firma već ima dva električna modela, ID.4 i ID.5, ali će biti dodato još nekoliko modela kako bi se kompletirala ponuda paralelna onoj sa motorima sa unutrašnjim sagorijevanjem.

Nedavno je Tomas Šefer, novi generalni direktor Volkswagena, potvrdio desetak novih modela koji će stići do 2026. godine, ističući zanimljiv Volkswagen ID.3 X. Budući SUV će ponuditi moderan imidž, sa farovima u obliku suze koji će dominirati prednjim dijelom, i sa uravnoteženim proporcijama koje će označavati rastojanje od ID.4.

U stvari, estetske razlike će biti primjetne, posebno u dizajnu bočne strane koja će imati nagnutiji zadnji stub, ali neće imati treći prozor. Volkswagen će se takođe kladiti na drugačiji stil u poređenju sa električnim kompaktom sa petoro vrata, uključujući zadnji dio sa specifičnim dizajnom.

Cilj budućeg Volkswagena ID.3 X je da bude električna alternativa T-Rocu. Uspješni kompaktni SUV se nudi isključivo sa benzinskim i dizel verzijama, po nekima je T-Roc referenca za dizajn i mjere koje ga čine idealnim za male porodice.

Šefer je bio prinuđen da napravi korak naprijed i ubrza razvoj ovog modela, po istoj liniji koju je osmislio Herbert Dis, koji je pre tri i po godine podnio zahtjev za registraciju u Evropi specijalnih trgovačkih naziva za SUV i krosovere, "ID.1 X" do "ID.6 X".

Volkswagen zna da se mnogi od njegovih najdirektnijih konkurenata, južnokorejski i japanski, već spremaju za napad. Nema sumnje da je ID.4 bestseler, ali proizvođaču je potreban kompaktniji proizvod od ovog električnog SUV-a. Treći električni SUV u portfoliju će se naći na tržištu najkasnije 2025. Godine, prenosi AutoRepublika.

Tagovi: