Donijeli odluku

Volkswagen pokušava da proda fabriku u Rusiji

  • Izvor: B92
  • 23.10.2022.10:00

Nakon Nissana, i u Volkswagenu su donijeli odluku o trajnom napuštanju ruskog tržišta.

U pitanju je fabrika u Kalugi, jugozapadno od Moskve, u kojoj je proizvodnja zaustavljena nakon uvođenja sankcija od strane Evrope i SAD. 

S obzirom da se ni sada, nakon višemjesečnih ratnih zbivanja, ne vidi mogućnost bilo kakve normalizacije odnosa, u Volkswagenu su izgleda sve skloniji prodaji fabrike, prenosi B92.

Frankfurter Allgemeine Zeitung izvještava da je sve izglednija prodaja fabrike koju je Volkswagen otvorio 2009. godine. Tada je otvaranje svojim prisustvom uveličao i Vladimir Putin nahvalivši "domaću proizvodnju" modela kao što su VW Tiguan i Škoda Octavia.

Neimenovani menadžer fabrike nedavno je poručio kako se sa svakom novom fazom eskalacije sukoba smanjuje vjerovatnoća da će se u doglednoj budućnosti pokrenuti proizvodnja.

Iz Volkswagena su za Automotive News Europe izjavili da trenutno ispituju nekoliko različitih scenarija za fabriku u Rusiji. Konačna odluka nije donesena, ali se prodaja pogona čini kao najjednostavnije rješenje. Izvor blizak Volkswagenovoj upravi rekao je da postoji jasna volja da se povuku iz zemlje.

Podsjećamo, Volkswagen je još ranije zatvorio fabriku u Nižnjem Novogorodu kojom je upravljao GAZ.

Fabrika u Kalugi je zapošljavala oko 4.200 radnika, a u nju je svojevremeno uloženo milijardu evra.


Tagovi: