Blagojevićev Bumerang - knjiga godine u Republici Srpskoj

  • 28.03.2017.19:28

Berislav Blagojević, vjerovali ili ne, platu zarađuje kao portir u Dječijem pozorištu, inače je magistar geografije, a izgleda da mu najbolje ide pisanje. Trud mu se vratio kao bumerang.

Tako se zove i djelo za koje je dobio godišnju nagradu Udruženja književnika Srpske. Mi smo mu uhvatili muštuluk i to na radnom mjestu.

"Prije svega, znači mi to što je ovo prva nagrada koju sam dobio u RS. Prije sam bio nagrađivan u Srbiji i u FBiH. Imao sam uspjeha i u inostranstvu, međutim ovo je prva nagrada koju sam dobio u RS", rekao je Blagojević .

Koliko ga hvale, izgleda da neće biti jedina. U "Bumerangu" piše o Brodu, gradu u kome je odrastao i problemima koje nosi život u malim sredinama. Za žiri nije bilo dileme - ovo je djelo u kome se mnogi mogu pronaći.

"Želio bih da knjiga koju ćemo danas izdvojiti bude u takvom ključu u javnosti prihvaćena, kao knjiga koja se javnosti obraća svojim autonomnim književno - umjetničkim govorom, koji je smisao ono obvremenjen i to na temu koja nam je zajednička, koja se svih nas tiče, koja je savremena ", rekao je predsjednik žirija za dodjelu godišnje nagrade UKRS Mileta Aćimović Ivkov.

bumerang

Valjalo bi da se svih nas tiče položaj književnika u društvu, kaže laureat. I stidljivo priznaje da će mu novčani dio nagrade od dvije hiljade maraka dobro doći.

"Naravno da će mi značiti i ta finansijska strana, sa te finansijske strane i sa čisto književne strane mislim da je ova nagrada rame uz rame sa Zlatnom sovom", ističe Blagojević.

"Bumerang", zasad, dobro prolazi među čitaocima u Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci Srpske. U banjalučkim knjižarama ga još nema, ali oni koji su već čitali Blagojevića, uvjereni su da nove publike neće nedostajati.