ATV

Brčko: Besplatan prevoz za učenike do kraja januara

  • 08.01.2016. 21:24

Iako drugo polugodište u Distriktu počinje u ponedJeljak, do danas je bilo neizvjesno da li će učenicima i dalje imati besplatan prevoz. Nakon višečasovnih pregovora između predstavnika frime Krajnović Laser i šefa Odjeljenja za obrazovanje postignut je privremeni dogovor- prevoza će biti, ali samo do kraja januara.

Direktor firme Krajnović-Laser doo Nihad Junuzović nije želio da bilo šta komentariše, niti da kaže koji su njihovi zahtjevi.

Šef Odjeljenja za obrazovanje Niko Stoparić, kaže da predstavnici firme Krajnović Laser ne žele da produže ugovor iz sporazuma koji su postigli prije dvije godine. Kako saznajemo, dogovorena cijena nije ekonomski isplativa za prevoznika jer se broj učenika u međuvremenu smanjio. Odredbe sporazuma koji važi tri godine Odjeljenje ne smije da mijenja.

"Prilikom pravljenja tenderske dokumentacije 2014.godine se operisalo sa brojem učenika koji će biti prevoženi negdje oko 3700, a da je stvarni broj učenika 3200 što je na neki način njima to ekonomski neopravdano. Mi smo postigli dogovor da se prevoz vrši u januaru i u skladu sa zakonom oni će potpisati ugovor", rekao je Niko Stoparić, šef Odjeljenja za obrazovanje u Vladi Brčko distrikta.

Za roditelje ovo je tek utješno rješenje. Pitaju se šta poslije januara.

"Postavlja se pitanje što u februaru mjesecu, kada su zime jake i kada snjegovi padaju,Na kraju krajeva i da sunce sija, zašto bi djeca išla po nekoliko kilometara pješke ako je ovaj grad, po zakonu dužan da i8m obezbijedi besplatan prevoz", kaže Alma Muratović –Kajević, roditelj.

Iako se za besplatan prevoz učenika iz budžeta distrikta godišnje izdvaja 2,7 miliona maraka, Stoparić tvrdi da prevoznik nikada ne naplati puni iznos, već uvijek za 300 hiljada maraka manje. Nije poznato da li će zbog novonastale situacije doći do povećanja cijene karte za gradski prevoz, koji takođe obavalja ista firma.

Pogledajte prilog iz Centralnih ATV vijesti!