ĐAKOVICA: Srbi uz pomoć policije unijeli badnjak u crkvu

  • 06.01.2013.18:15

Uprkos protestima više stotina Albanaca, oko 40 Srba uz pomoć kosovske policije uspjelo je da unese badnjak u crkvu u Đakovici i da potom bezbjedno napusti grad.

Protest ispred pravoslavne crkve Uspenja presvete Bogorodice u Đakovici okončan je mirno, saopštila je kosovska policija.

Koordinator Vlade Srbije za opštinu Đakovica,Đokica Stanojević izjavio je da je zbog dolaska Srba u Đakovicu protestovalo od 500 do 1.000 pristalica pokreta "Samoopredjeljenje", javili su mediji u Srbiji.

"Zahvaljujući jakim snagama bezbednosti ušli smo u crkvu i uneli badnjak", rekao je Stanojević i dodao da je tokom posjete Srba bilo manjih sukoba policije i demonstranata.

Radio-televizija Srbije javila je da je kosovska policija uhapsila dvojicu demonstranata koji su sprečavali dolazak Srba u crkvu u Đakovici.

Pokret "Samoopredjeljenje" saopštio je da je tokom protesta policija uhapsila nekoliko osoba i udaljila demonstrante na oko 20 metara od ulaza u crkvu da bi omogućila autobusu koji je došao iz Beograda da uđe u crkvenu portu.

Pripadnici pokreta "Samoopredjeljenje" i organizacije "Glas majki" okupili su se na Badnji dan ispred ulaza u crkvu kako bi protestovali zbog najavljenog dolaska raseljenih Srba iz tog grada.

 

(Srna)