Delegacija Vojvodine u posjeti Banjaluci

  • 06.06.2017.19:40

Republika Srspka i Vojvodina u septembru će imati potpisan sporazum o saradnji u nekoliko oblasti. Materijala za razmjenu resursa i znanja ima u privredi, obrazovanju i zdravstvu. Od jeseni očekuju konkretne projekte, a za sada imaju ideje.

Tokom posjete delegacije vojvođanske Vlade zvaničnici su zaključili da odnosi Srpske i Srbije nikada nisu bili bolji.

"Da u tom pogledu nastavimo nešto što je tradicionalno već, među običnim ljudima veoma izraženo, to je dobra saranja i dobri odnosi i firmi, i kompanija i lični odnosi", rekao je Milorad Dodik, predsjednik RS.

"U toku su razgovori i oko saradnje dva univerziteta, oko saradnje kliničkih centara, oko saradnje naših agencija kada je riječ o mogućnosti da privučemo sredstva iz različitih fondova radi razvoja i Vojvodine i RS", kaže Igor Mirović, predsjednik Vlade Ap Vojvodina.

Vojvođani su obišli banjalučki Univerzitet, Klinički centar i Privrednu komoru – sve su to, kažu, aduti za uspješnu saradnju, i povezivanje Srpske i Vojvodine. U Ministarstvu zdravlja nadaju se da će uskoro potpisati dokument na osnovu koga će pacijenti iz Srpske besplatno moći da se liječe u Novom Sadu, kao što je sada moguće u Beogradu. Jedan dokument je već potpisan – ozvaničena je saradnja između dvije privredne komore.

"Mi ćemo naš rad valorizovati time što ćemo brojati nove sporazume, nove ugovore koji su potpisani, koji će doprineti razvoju i jednog i drugog, i Vojvodine i RS", istakao je Boško Vučurević, predsjednik Privredne komore Vojvodine.

"Na nama je da se što bolje organizujemo, da razvijemo komunikaciju, da je unaprijeđujemo, i da iz te komunikacije proiziđu konkretni vidovi saradnje", rekao je Petar Đokić, ministar industrije RS.

Samo u prošloj godini, između Vojvodine i RS ostvaren je promet od 260 miliona dolara, od čega su Vojvođani u Srpsku izveli robu u vrijednosti od 200 miliona. Zato, kažu, Srpsku smatraju važnim tržištem, ali i prostorom za investiranje.