ATV

Dodik i Cvijanovićeva u Lincu sa predstavnicima dijaspore

 • 22.03.2018. 21:13

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i premijer Srpske Željka Cvijanović razgovaraju večeras u Lincu, u Austriji, sa predstavnicima dijaspore.

Dodik i Cvijanovićeva posjetili su prethodno u Lincu srpsku pravoslavnu Crkvu Sveti Vasilije Ostroški Čudotvorac, a zatim su predstavnike dijaspore upoznali o aktuelnoj političkoj i ekonomskoj situaciji u Republici Srpskoj i planiranim razvojnim projektima, saopšteno je iz Biroa Vlade Srpske za odnose s javnošću.

linc Dodik i Zeljka

Predsjednik i premijer Republike Srpske sastali su se danas i sa privrednicima iz Linca, predstavnicima dijaspore porijeklom iz Srpske sa kojima su razgovarali o uspostavljanju konkretne privredne saradnje sa domaćim privrednicima i podršci koju po pitanju uspostavljanja ekonomske saradnje može da pruži dijaspora.

Banjaluka - Linc - Dodik i Cvijanovićeva posjetili srpsku pravoslavnu crkvu

Iskazana je spremnost da se uz podršku dijaspore doprinese promociji privrednih i turističkih potencijala Srpske, kao i preduzimanju konkretnih privrednih aktivnosti.

Okupljenima su se obratili i protojerej stavrofor Dragan Mićić i šef Predstavništva Republike Srpske u Austriji Mladen Filipović.

Navedeni susreti i sastanci usljedili su nakon Foruma za dijasporu koji je održan krajem februara u Banjaluci s namjerom da se uspostavi sistemski način za jačanje privredne i kulturno-naučne saradnje Republike Srspke i srpskog naroda u rasijanju.Banjaluka - Linc - Dodik - Cvijanović - predstavnici dijaspore - sastanak1

Na prvom Forumu srpske dijaspore u Banjaluci okupili su se ugledni univerzitetski profesori, naučni i kulturni radnici, privrednici, studenti i predstavnici Srpske pravoslavne crkve iz 20 zemalja.

"Institucije Republike Srpske pomogle su izgradnju spomen-kapele na vojnom groblju u Mauthauzenu u okolini Linca, stratišta na kojem je u zloglasnom logoru u toku Drugog svjetskog rata stradalo preko stotinu hiljada ljudi", dodaje se u saopštenju.

Sastanke i druženje u Lincu organizovala je Srpska pravoslavna parohija u Lincu, a prisustvovali su i predstavnici kulturno-umjetničkih društava, klubova koji njeguju i baštine tradiciju srpskog naroda.

(Srna)

 • 20:45 Po svijetu sa Robertom Dacešinom

  Putopisna avantura sa potpisom Banjalučanina Roberta Dacešina.

 • 21:15 Еmisija: Ćirilica

  Autorska emisija Milomira Marića.

 • 23:45 Muzzik top 20

  Muzičari bez "povratne sprege" (feedbacka) ostaju dezorjentisani i demotivisani, zato se pokazala potreba za emisijom kao što je Muzzik top 20, koja se sadržajno naslanja na legendarne emisije kao što je bio Hit meseca osamdesetih godina prošloh veka, kroz koje su stasavali mladi reditelji i drugi vizuelni umetnici dok su često još kao studenti režirali svoje prve radove.

 • 01:15 Noćni program

  Noćni program