DRAMATIČNO STANJE ŠIROM SRPSKE: Ministar Škrbić najavio mogućnost zatvaranja pojedinih domova zdravlja

  • 16.03.2012.14:03

"Plate isplatiti samo kad se mora i ako se ima s čim", sve je glasniji moto uprave većine Domova zdravlja širom Srpske. Zbog nagomilanih dugova prema dobavljačima, mjesecima se kasni i sa isplatom poreza i doprinosa. Dok je zdravstvo u Hercegovini već duže vrijeme u haosu, problema ne manjka ni u Ribniku, Sokocu i Istočnom Sarajevu. Radnici banje u Mlječanici kod Kozarske Dubice posljednju platu vidjeli su prije tri mjeseca.

NOVINAR: Slaviša Bajić

"Sada primaju platu mjesec za mjesec, ali imaju tri plate u zaostatku. Imamo informaciju da doprinosi nisu isplaćeni godinu dana u Istočnom Sarajevu opštoj bolnici Kasindo, da su smanjeni koeficijenti u Domu zdravlja Gradiška, Kneževo, Ribnik, Ugljevik", kaže ŽELJKO Šukalo, predsjednik Samostalnog sindikata radnika u zdravstvu i socijalne zaštite RS.

Problema je svjestan i resorni ministar Ranko Škrbić. Uvjeren je da se ovako više ne može. Krive su lokalne politike i pogrešan način vođenja zdravstvenih ustanova. Ne može se zapošljavati šakom i kapom, moraju se praviti novi planovi. Čak najavljuje da će insistirati da opštine ukinu pojedine Domove zdravlja.

"Moraćemo postaviti i jasno reći načelnicima opština šta mi to od njih hoćemo. Inače neće dobiti tranšu u onoj mjeri koja je predviđena za osiguranje potpune zdravstvene zaštite stanovništva koji je u toj opštini", ističe RANKO Škrbić, ministar zdravlja i socijalne zaštite u Vladi RS.

Žale se u Domovima zdravlja da su mjesečni prilivi iz Fonda zdravstva već sada umanjeni za 10 odsto. A to je u prevodu nekoliko desetina hiljada maraka po ustanovi. U trebinjskom Domu zdravlja tvrde da se sami ne mogu finansirati. I pored toga što su digli kredit od 400 hiljada maraka nisu uspjeli da nivelišu sav minus. Kasne sa isplatom tri doprinosa.

"30 godina sam u zdravstvu i onome ko uspije ekonomski poslovati u zdravstvu treba dati Nobelovu nagradu. I to što oni kažu da je zdravstvo ekonomija, a medicina humana nauka mogu objesiti mačku o rep", kaže DRAGAN Sorajić, direktor Doma zdravlja Trebinje.

Bolnicama i domovima zdravlja za izlazak iz krize nisu pomogli ni krediti koje su podigli u decembru prošle godine. Mnogi su, iako je to resorni ministar strogo zabranio, novac koristili kako bi isplatili plate. Kako vrijeme odmiče, sve je očiglednije da nisu poštovali ni Vladine prijedloge mjera štednje koji bi koliko-toliko ublažili krizu koja je zahvatila zdravstvo Srpske.

POGLEDAJTE CENTRALNE ATV VIJESTI!

(ATV)