Dug privrede u RS smanjen za 114 miliona KM

  • 03.06.2016. 19:33

Privrednici, država i javna preduzeća u Srpskoj prebili su 114 miliona maraka međusobnih dugovanja. U drugoj multilateralnoj kompenzaciji na adresu Banjalučke berze prijavljeni su dugovi od skoro milijardu maraka, ali veći dio nije mogao da bude kompenzovan, pa je preklopljeno oko 50 miliona maraka manje nego lani.

"U odnosu na prethodnu kompenzaciju iznos jeste nešto manji, ali je sa stanovišta privrede sigurno značajno to što je sada učešće iz realnog sektora nešto veće i kreće se oko 40 odsto", kaže Milan Božić, direktor Banjalučke berze.

Najzaduženija je i ove godine bila država, koja se riješila 53 miliona maraka obaveza. Na drugom mjestu je Elektroprivreda, koja je dugove za struju prebijala na sve moguće načine. U Elektrokrajini kažu da su na taj način otpisali dug od milion i 900 hiljada maraka.

"Mi smo uglavnom realizovali naše obaveze prema Elektroprivredi RS znači matičnom preduzeću, a naplatili smo potraživanja od mnogih subjekata prvenstveno zdravstvenih ustanova lokalnih zajednica pa do privatnih firmi i komunalnih preduzeća", kaže Predrag Klincov, portparol ZP "Elektrokrajina".

Novca ipak nema, jer je on samo knjigovodstveni,ali važno je kažu da se obaveze zatvore. U Privrednoj komori vjeruju u kompenzaciju, ali napominju da je to samo kap u moru dugovanja. Zato Vladu pozivaju da mijenja i ostale zakone.

"Zaista jedan od gorućih problema privrede RS je visoko izražena nelikvidnost. Ona i za 2015. godinu iznosi 15 milijardi i 500 miliona KM. Činjenica je da je blago samnjena u odnosu na 2014. i obaveze privrede su manje za nekih sto miliona", rekla je Dragica Ristić, direktor Privredne komore RS.
Multilateralna kompenzacija u Srpskoj obavezna je za sve privredne subjekte, a za one koji ne prijave obaveze predviđene su kazne od 100 do 10 hiljada maraka. Još jedno prebijanje dugova očekuje su u oktobru.