Incko: PIK će za tri dana raspravljati o referendumu

  • 20.08.2016.19:11

Savjet za provođenje mira za tri dana će vijećati o referendumu u Republici Srpskoj, za ATV otkriva Valentin Incko. Da li će i šta odlučiti još ne zna a već prekosutra bi mogao da ima više informacija. Visoki predstavnik tvrdi da nije ni privatno ni zvanično dobio informaciju da li su Vučić i Dodik u Gradini pričali na tu temu. Sada su, kaže Incko, sve oči uprte na sjednicu PIK-a.

"U ponedeljak imamo neke sastanke a PIK je tek u utorak. [Kakve sastanke u ponedjeljak?] Sa članicama PIK-a, sa nekima imamo sastanke, neki su tražili da se pripremi dobro taj utorak, je li, i onda ćemo vidjeti šta će biti u utorak", izjavio je Valentin Incko, visoki predstavnik u BiH.

U Gradini o referendumu nije izgovorena ni jedna jedina riječ - sastanak sa Vučićem prepričava srpski član Predsjedništva. Mladen Ivanić ponovio je stavove srpskog premijera sa banjalučkog aerodroma. Javnost i visokog predstavnika informisao je da se, na sastanku prije komemoracije, pričalo o položaju Srba u regionu. O 25. septembru – ni najmanje naznake.

"O tome se uopšte nije pričalo jer je gospodin Vučić jasno rekao da su to stvari BiH i RS u koje on ne želi da se upliće", istakao je Mladen Ivanić, srpski član Predsjedništva BiH.

Dok se čeka na potez OHR-a, ako ga uopšte i bude, podrška referendumu stiže direktno iz Mostara. Do danas, o referendumu ćutljivi Dragan Čović, ne vidi ništa sporno u anketiranju građana Srpske. Apeluje na smirivanje tenzija.

"Ako neko traži da 9. januar bude Dan Republike entiteta onda sa te strane će se morati na jedan razuman način odgovoriti bez tenzija jer ja ne vidim šta bi te tenzije mogle donijeti ili što bi trebao donijeti jedan odgovor pozitivan srpskog naroda kad je u pitanju dan koji oni žele obilježavati u RS tako da s te strane ja nemam problema", kazao je Dragan Čović, hrvatski član Predsjedništva BIH.

Svi se moramo dići da zaustavimo tu stvar dok nije dobila zamah - najavljeni referendum i vikendom je glavna tema na meniju Bakira Izetbegovića. I dalje traži reakciju međunarodne zajednice. Organizatorima referenduma prijeti krivičnim prijavama.

"Ovo je neki probni balon. Na njemu će se isprobati snage. Kažu da je za rat, za probleme i za svađu potrebno dvoje. Nije tačno. Dovoljan je jedan koji će te probleme praviti. Ali, taj jedan treba da dobije sedmoricu koji će ga dalje zaustavljati i uozbiljiti i nedati da u ovoj zemlji nastanu problemi, da se to polagano sunovrati u konflikte koje poslije ne možete da zaustavite", upozorava Bakir Izetbegović, bošnjački član Predsjedništva BiH.

Referendum u Srpskoj biće održan bez obzira na pritiske i opstrukcije, još juče je sa banjalučkog aerodroma poručila predsjednica Vlade. Sve je pažljivo slušao i Aleksandar Vučić ali je rekao da nije ovlašćen da se miješa u ono što se dešava na teritoriji drugih država. O svemu ostalom, šta god to bilo, prijateljski će, kaže Vučić, razgovarati sa predstavnicima iz Republike Srpske. Da li se na potezu “Aerodrom-Donja Gradina” pričalo o Danu Republike Milorad Dodik se još nije izjasnio jer nije bio dostupan na naše pozive.