App Store i Google play

Apple i Google objavili listu najboljih aplikacija za ovu godinu

  • Izvor: B92
  • 01.12.2022.16:34

Apple je tradicionalno objavio svoju godišnju App Store Awards listu, koja otkriva najbolje aplikacije i igre u 2022. godini.

Navodi se da su pobjednici u kategorijama u najvećoj mjeri inspirisali korisnike da se dublje uključe u svijet oko sebe, prošire svoju maštu i ostanu povezani sa prijateljima i voljenim osobama.

Apple je za najbolju iPhone aplikaciju 2022. godine proglasio BeReal. Radi se o društvenoj mreži koja je nedavno stekla veliku popularnost, a korisnike ohrabruje da pokažu sebe u pravom i iskrenom svjetlu.

Gentle Streak je najbolja Apple Watch aplikacija za ovu godinu, a korisnicima omogućava da upravljaju različitim parametrima fitnesa ili odmaranja.

GoodNotes 5 je najbolja aplikacija za iPad, MacFamily Tree 10 je najbolja aplikacija za Mac uređaje, dok je ViX proglašen najboljom Apple TV aplikacijom za 2022.

Kada su u pitanju igre, Apex Legends Mobile, kompanije Electronic Arts (EA), je najbolja iPhone igra u 2022. godini.

Najbolja igra za Mac je Inscryption, a najbolja iPad igra je Moncage. Najbolja Apple Arcade Game of the Year je Wylde Flowers, dok je najbolja Apple TV igra za ovu godinu El Hijo.

Google je objavio svoju listu najboljih ovogodišnjih aplikacija i igara

Krajem godine običaj je da se nagrade najbolji, pa je to uradio i Google, koji je odao priznanje najboljim autorima mobilnih aplikacija koje su se ove godine našle u Google Play prodavnici.

Nekoliko dana nakon što je to učinio Apple, i Google je odao priznanje najboljim mobilnim aplikacijama koje se mogu preuzeti na njihovoj platformi. Nagrade Best of 2022 za Google Play prodavnicu, odlaze autorima aplikacija koji su se ove godine posebno istakli odvažnim idejama i kreativnošću.

Ove godine Google je prvi put u izbor uvrstio i aplikacije izrađene za Chromebook, a kao i do sada, nagrađeni su i autori aplikacija za sve druge vrste uređaja – od telefona do pametnih satova.

Istaknuti radovi za 2022. godinu odražavaju tržišne trendove i ono što je korisnicima trenutno najvažnije. Tako se među njima mogu naći igre koje omogućavaju odvajanje od stvarnog svijeta i uranjanje u neki novi svet, kao i aplikacije koje pomažu da živite "u trenutku".

Najbolje igre i aplikacije

Generalno najboljom mobilnom aplikacijom, dostupnom ove godine na Google Playu, proglašena je aplikacija Dream by WOMBO. Ona služi za razbibrigu uz vrlo popularnu i viralnu aktivnost posljednjih mjeseci – stvaranje crteža i ilustracija iz teksta, uz pomoć vještačke inteligencije.

Najboljom igrom je proglašen Apex Legends Mobile, kompanije EA, a ovo je igra koja se tokom 2022. godine redovno nalazila među 10 najpopularnijih igara Googleove prodavnice.

Kad je riječ o izboru samih korisnika, tu se kao najbolja aplikacija izdvojila neobična društvena mreža BeReal, koju je takođe Apple ove godine nagradio kao izuzetnu, autentičnu i kreativnu. Najbolja igra po odabiru korisnika je, očekivano – Apex Legends Mobile.

Tagovi: