Ruski muzej

Pregovori o otvaranju ogranka Ermitaža u Srbiji

  • Извор: СРНА
  • 20.01.2023. 14:09

Specijalni predstavnik predsjednika Ruske Federacije za međunarodnu kulturnu saradnju Mihail Švidkoj izjavio je da bi u Srbiji mogao biti otvoren ogranak čuvenog ruskog muzeja Ermitaž, po uzoru na sličan u Amsterdamu.

"U Amsterdamu je od 2004. godine postojao ogranak Ermitaža, pa je ideja da se ovdje napravi nešto slično. Čitav proces će, jasno je, potrajati nekoliko godina", rekao je Švidkoj, koji je ovih dana u Beogradu imao susrete sa rukovodstvom ministarstava kulture, prosvjete, nauke i tehnologije, spoljnih poslova, predstavnicima grada Beograda, kao i sa direktorima pozorišta i festivala.

On je napomenuo da su pregovori na početku, ali da bi već ove godine mogli biti organizovani "Dani Ermitaža u Beogradu" u virtuelnom formatu.

"Treba pronaći zgradu, rekonstruisati je, a tu su i mnoga druga praktična pitanja. Ali, taj proces je sam po sebi važan kulturni čin", rekao je Švidkoj za "Večernje novosti".

On napominje da već postoje zajedničke ekspedicije koje se bave arheologijom, te da srpski stručnjaci sarađuju sa kolegama iz Ermitaža, pa bi od toga mogla da se napravi i neka izložba.

Moguće je, kako je naveo, da projekat podrži kompanija "Gaspromnjeft" koja posluje u Srbiji.

Švidkoj, koji je nekadašnji ruski ministar kulture i aktuelni predsjednik međunarodnog pozorišnog festivala "Čehov", ističe da i kod Srba i kod Rusa nacionalni identitet nije vezan samo za jezik i kulturu, već i za vjeru.

"Tu smo slični. Kod naših naroda vjera i kultura su veoma isprepletene. I u Rusiji i u Srbiji održavaju se dani duhovne kulture u okviru kojih umjetnici i predstavnici crkve imaju zajedničke projekte. Htio bih da pomenem Moskovski sinodalni hor, Hor Sretenjskog manastira i druge koji pjevaju i duhovnu i svjetovnu muziku", rekao je Švidkoj.

Тагови:
  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Имате ријеч са Милијаном Кос (Р)

    Емисија: Имате ријеч са Милијаном Кос (Р)

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    Авионџије

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)