Prijete i generalnim štrajkom

Radnici ZIBL-a plate traže pred Gradskom upravom

  • Извор: АТВ
  • 29.11.2022. 19:30

Dok ne dobijemo zaostale plate, uplaćene poreze i doprinose, pauzu ćemo provoditi pred Gradskom upravom - poručuju radnici banjalučkog Zavoda za izgradnju. Ova okupljanja su samo upozornje za gradonačelnika i gradsku upravu, kao većinskog vlasnika zavoda.

"Mi već četvrti mjesec nemamo platu, naknadu za topli obrok za oktobar, naknadu za prevoz za septembar i oktobar, regres nam nije isplaćen od prošle godine, radni staž nam nije povezan čak od 2014. godine, gdje postoji nekakav reprogram. Tako da mi tražimo da se prema radnicma ispune sva ona zakonska primanja koja treba da dobiju. Ako se ne ispune, tad ćemo sjesti i idemo u generalni štrajk", kaže Anđelka Buzadžija, predsjednik Sindikalne organizacije ZIBL.

Poslije pola sata vratili su se na svoja radna mjesta. Ni gradoančelnik ni njegovi saradnici nisu ih udostojili ni pažnje ni prijema. Gradonačelnik Stanivuković kaže da je spremio rješenje, ali da ga skupštinska većina nije podržala. 

"Gradonačelnik grada Banja Luka je predložio kako da im se rješi problem i rješavanje njihovog problema je upravo tačka koju je skupština grada, predvođena SNSD-oma skinula sa dnevnog reda", kaže gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković.

Gradonačelnikovo rješenje bilo je da pomogne Vodovodu, a oni ZIBL-u, i to tako što bi Vodovod kupio dio zgrade koju dijeli sa ZIBL-om. To nema nikakve logike, zato nismo ni podržali, kaže Srđan Amidžić, odbornik SNSD-a. ZIBL-u treba pomoći direktno ili da vrati izgubljene licence, kaže Amidžić. 

"Gradska uprava treba da se potrudi u svom kapacitetu, koliko je moguće da da posla ZIBL-u, kako bi se isplatile plate radnicima ili ukoliko želi da podrži ZIBL da se to uradi na direktan način. Jednostavno nastavlja se stara praksa, to je svima jasno, da umjesto rješenja traže se izgovori. Cijenu tih izgovora sada plaćaju samo radnici", kaže Srđan Amidžić, odbornik SNSD-a u Skupštini grada Banjaluka.

Zbog dugovanja, Poreska uprava blokirala je račun ZIBL-u. Radnici kažu posla je sve manje, zaposlenih isto tako. Od 120 radnika, u najbolja vremena, ostalo ih je tridesetak. Strahuju da će kraj godine i praznike dočekati bez šest plata. Direktor Aleksandar Marković, u kratkom telefonskom rekao nam je da nema dozvolu da medijski istupa i daje izjave.

Тагови:
  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    Тет а тет са Татјаном Трнинић

  • 21:00 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 21:45 Серија: Авионџије (12+)

    Серија: Авионџије (12+)

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: Развратник (16+)

    Серија: Развратник

  • 23:30 Серија: Ред Рок

    Серија: Ред Рок