Promijenjen sastav

CIK rasporedio delegate u Dom naroda FBiH

  • Извор: Агенције
  • 04.11.2022. 19:57

Nakon što je Centralna izborna komisija (CIK) BiH juče saopštila zvanične rezultate Opštih izbora u BiH, večeras su donijeli odluku o rasporedu delegata u Dom naroda Parlamenta FBiH.

Podsjetimo, nakon što je Kristijan Šmit u izbornom danu nametnuo izmjene Izbornog zakona BiH i Ustava FBiH, taj raspored će biti drugačiji u odnosu na prethodne.

Tako će, Hercegovačko-neretvanski kanton po novom zakonu davati devet delegata. Pet će biti iz reda hrvatskog naroda, dva iz srpskog te po jedan iz reda Bošnjaka i Ostalih. Napomenimo, ranije je iz ovog kantona u Dom naroda FBiH išlo troje Hrvata.

Što se tiče Zapadnohercegovačkog kantona iz reda hrvatskog naroda u Dom naroda idu četiri delegata, u odnosu na ranijih tri, dok Bošnjaci, Srbi i Ostali daju po jednog delegata.

U Kantonu 10 Hrvatima pripadaju tri delegatska mjesta u Domu naroda FBiH, a ranije su imali dva. Srbi daju četiri, a Bošnjaci i ostali po jednog delegata.

Srednjobosanski kanton daje četiri delegata iz reda hrvatskog naroda, o odnosu na tri koliko je davao prije, dva Bošnjaka, u odnosu na jednog koji je davao prije, te po jednog Srbina i delegata iz reda Ostalih.

Unsko-sanski kanton daje tri delegata iz reda Bošnjaka, tri iz reda Srba te po jedan iz reda Hrvata i Ostalih. Bošnjaci i Srbi su dobili po jednog dodatnog delegata iz ovog kantona.

Zeničko-dobojski kanton daje četiri delegata Bošnjaka, dva Hrvata, dva Srbina i jednog Ostalog. Šmitovom odlukom Bošnjaci, Hrvati i Srbi dobivaju po jednog dodatnog delegata.

Nije promijenjen broj delegata u Bosansko-podrinjskom kantonu. Bošnjaci, Srbi, Hrvati ostaju na po jednom delegatu, koliko će imati i Ostali.

Ista situacija je i u Posavskom kantonu, gdje će Srbi, Hrvati, Bošnjaci i Ostali dati po jednog delegata u Dom naroda Parlamenta FBiH.

U Tuzlanskom kantonu u Dom naroda Parlamenta FBiH ide pet bošnjačkih delegata, jedan iz reda hrvatskog naroda, tri Srbina i jedan Ostali.

Kanton Sarajevo u Dom naroda Parlamenta FBiH daje četiri delegata iz reda Bošnjaka, pet Srba, jednog Hrvata i dva iz reda Ostalih. Kanton Sarajevo daje jednog Bošnjaka, dva Srbina i jednog Ostalog više u odnosu na prethodne godine.

Тагови: