Staša Košarac

"Dijelovi međunarodne zajednice i bošnjačke političke elite falsifikatori istorije"

  • Извор: СРНА
  • 26.01.2023. 18:36

Član Glavnog odbora SNSD-a Staša Košarac izjavio je večeras Srni da izjava stranca poput Kristijana Šmita, koji je poručio da je "ubijeđen da će naredni 9. januar izgledati drugačije", potvrđuje da su dijelovi međunarodne zajednice i bošnjačke političke strukture falsifikatori događaja u BiH od 1992. do 1995. godine.

"Porediti demokratski donesene odluke legitimnih političkih predstavnika srpskog naroda sa atacima i ubistvom srpskog svata (Nikole Gardovića, 1. marta na Baščaršiji), rekao bih da je samo dolivanje ulja na vatru i svrstavanja nekih stranaca, koji samozvano dolaze u BiH, na samo jednu stranu, što je potvrda njihovog uzajamnog djelovanja sa političkim Sarajevom, suprotno interesima srpskog naroda u BiH", rekao je Košarac.

Republika Srpska, ističe Košarac, stvorena je na demokratski način, 9. januara 1992. godine, prije tragičnog sukoba u BiH, kao odgovor na politiku tadašnjeg muslimanskog lidera Alije Izetbegovića i njegovih koalicionih partnera, ali i s ciljem očuvanja slobode srpskog naroda i njegovog organizovanja u demokratskom kapacitetu, kako bi kroz državnu zajednicu Srbi ostvarivali svoja prava na teritoriji tadašnje BiH, a potom Republike Srpske.

Prema njegovim riječima, 1. mart 1992. godine, koji je kao događaj obilježio početak rata u BiH tako što je srpski svat ubijen na Baščaršiji samo zato što je nosio srpsku zastavu, bio je jasan pokazatelj i očigledna poruka šta će sve Srbe u Sarajevu, ali i širom BiH zadesiti na područjima pod kontrolom muslimanskih radikalnih vlasti i policijskih i paravojnih jedinica, sa SDA na čelu.

"Mi, Srbi, veoma dobro znamo koliko je naše braće i sestara stradalo u muslimanskim logorima samo zato što su imali srpsko ime i prezime. I onda, kada smo bili spremni da na korektan i adekvatan način pričamo o događajima tokom rata u BiH, svaki put bi se neki stranci, tzv. međunarodni zvaničnici, petljali u naše namjere da na univerzalan način saznamo i sagledamo šta se to sve događalo od 1992. do 1995. godine", kaže Košarac.

On naglašava da se ratni događaji u Srebrenici ne mogu posmatrati u uskom kontekstu tog gradića, jer je potrebno vidjeti šta se desilo Srbima koji su na tom području prethodno stradali u tom kriznom vremenu.

Prema njegovim riječima, nažalost, u BiH još ima onih stranaca koji se po svaku cijenu stavljaju na stranu muslimanskih struktura i koji svaki put pokušavaju da kreiraju neku novu istinu koja nema nikavih pouzdanih elemenata ili dokaza za eventualnu krivicu pripadnika srpskog naroda.

"Mi ćemo i dalje, u skladu sa Ustavom Republike Srpske i demokratskim principima i dalje biti okupljeni oko institucija Srpske, tako da ćemo na još dostojanstveniji i svečaniji način slaviti i obilježavati 9. januar - Dan Republike Srpske, odnosno Svetog Stefana. Želja nam je da svaki put iznova pokažemo da je Republika Srpska otvorena za svakog dobrog Bošnjaka, Hrvata, Srbina i ostalih, jer ima izgrađene demokratske kapacitete i vlast, na svojoj teritoriji i sa svojim stanovništvom, i jer želi da očuva opstanak srpskog naroda na ovom području, kao i njegov konstitutivni i demokratski status u BiH", poručio je Košarac.

Kristijan Šmit je za televiziju "N1" izjavio da je ubijeđen da će naredni 9. januar "izgledati drugačije", te da će zbog "ljudi koji su od 1991. do 1995. godine trpjeli", pokrenuti određene stvari i da u tome neće popuštati.

Iako je Skupština srpskog naroda proglasila stvaranje današnje Republike Srpske prije bilo kakvih međunacionalnih sukoba i početka građanskog rata u BiH, Šmit tvrdi da je 9. januar "nastao na žrtvama i teretu koji nose žrtve Srebrenice".

Republika Srpska osnovana je 9. januara 1992. godine pod prvobitnim nazivom Srpska Republika BiH.

Osnovali su je srpski poslanici u tadašnjoj Skupštini BiH, nakon što su preglasani u ključnim pitanjima koja su se ticala opstanka Jugoslavije i nakon što su pripadnici druga dva naroda krenuli u secesiju mimo volje Srba koji su imali konstitutivni status.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија

    ''''Серија

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Бизнис клуб (Р)

    Бизнис клуб (Р)