Savjet EU

EU odobrila 10 miliona evra za Oružane snage BiH

  • Izvor: Srna
  • 01.12.2022.19:40

Savjet EU usvojio je danas mjeru pomoći u vrijednosti od 10 miliona evra za potrebe Oružanih snaga BiH kao dio napora EU na daljem jačanju bezbjednosnog angažmana sa svojim partnerima na zapadnom Balkanu.

Ova odluka nadovezuje se na raniju podršku EU Oružanim snagama BiH obezbijeđenu kroz prethodnu mjeru pomoći najavljenu u novembru 2021. godine u vrijednosti od 10 miliona evra za deminerski bataljon, mjeru pomoći vrijednu šest miliona evra najavljenu u junu ove godine za Balkanske medicinske snage i kontinuiranu podršku EUFOR-u Altea za Oružane snage BiH, između ostalog, i kroz obuku, saopšteno je iz Delegacije EU u BiH.

"Na Dan Oružanih snaga BiH, EU je odgovorila na zahtjev naših partnera u BiH, te najavila značajan novi paket podrške za Oružane snage BiH. Multietničke Oružane snage BiH izvrstan su primjer zajedničke, funkcionalne organizacije u BiH i jedna su od institucija kojoj se najviše vjeruje u BiH", navodi se u saopštenju.

U saopštenju se navodi da je podrška EU važna za jačanje kapaciteta Oružanih snaga BiH za jačanje stabilnosti i bezbjednosti u BiH i na zapadnom Balkanu.

Šef Delegacije EU u BiH Johan Satler čestitao je Dan Oružanih snaga BiH.