Sarajevo

Novi pritisci iz EU: Traže da BiH uvede vize ruskim državljanima

  • Извор: АТВ
  • 27.01.2023. 19:43

Kao zemlja kandidat za članstvo u Evropskoj uniji BiH bi trebalo da uvede vize ruskim državljanima. Potvrdili su to i u Delegaciji Evropske unije u BiH.

Za Evropsku Uniju, Rusija predstavlja bezbjednosni rizik. 

"Od BiH, kao zemlje kandidata, očekujemo da u potpunosti uskladi svoje spoljne, bezbjednosne i trgovinske politike sa politikama EU. Za dobro funkcionisanje bezviznog režima s EU od BiH se očekuje i potpuna usklađenost sa viznom politikom EU, koja ne predviđa bezvizni režim sa Rusijom", kažu u Delegaciji EU u BiH.

Nije dugo trebalo, oglasila se ruska Ambasada u BiH. Kažu da se stiče utisak da Evropska unija postavlja BiH previše zahtjeva.

"Trenutno je na snazi sporazum od bezviznom režimu koji obezbjeđuje povoljne uslove za razvoj veza između Rusije i BiH. Uvjereni smo da trenutni zakonski okvir odgovara prvenstveno interesima BiH jedne otvorene zemlje koju EU teži da pretvori u svoju koloniju", navode u Ambasadi Rusije.

Francuski ambasador u BiH Kristin Tudik danima boravi u Banjaluci.

Sve do danas nije komentarisala nove zahtjeve. Sada kaže da je to dio paketa u procesu pridruživanja.

"Evropsko zakonodavstvo koje treba usvojiti zapravo podrazumijeva sve. Ja mogu govoriti samo u ime Francuske, ne mogu u ime cijele EU, ali to je jednostavno spoljna politika EU", kaže Tudik.

Neprihvatljiv je pritisak na tek formirane organe u BiH, i to na temama za koje se zna da nema saglasnosti, kaže prvi čovjek parlamenta Srpske Nenad Stevandić.

"Uslovljavanja ne ubrzavaju procese, ni EU integracije, ni relaksaciju unutar BiH, a nama je i jedno i drugo jako potrebno", ističe Stevandić.

Priče o vizama Rusima, samo su nastavak pritisaka od ranije. Iz Evrope već duže vrijeme stižu pritisci da BiH Rusiji uvede sankcije, što se nije desilo isključivo zahvaljujući protivljenju Republike Srpske.   

  • 07:00 АТВ јутро

    АТВ јутро

  • 09:00 Серија: Крваво цвијеће (Р) (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија

    ''''Серија