Poslanik u Predstavničkom domu

Petković: Nadam se kandidatskom statusu

  • Извор: СРНА
  • 13.12.2022. 17:55

Poslanik u Predstavničkom domu parlamenta BiH Milan Petković rekao je Srni da je obradovan viješću da su ministri donijeli zajednički zaključak i da su podržali dobijanje kandidatskog statusa BiH u Evropskoj uniji (EU), nakon čega BiH čeka mnogo posl

"Svi relevantni politički faktori u BiH su opredijeljeni da BiH postane punopravni član EU i dobijanje kandidatskog statusa je jako značajan korak na tom putu", konstatovao je Petković, koji je i potpredsjednik Ujedinjene Srpske.

On je izrazio nadu da će BiH uskoro ispuniti 14 zahtjeva EU koje je neophodno ispuniti za punopravno članstvo BiH u EU.

"To sigurno neće biti lako i pred nama je mnogo rada, kao i raznih kompromisa, ali se nadamo da će i EU na neki način biti tolerantna i prihvatiti sve specifičnosti u BiH i shvatiti da neki zahtjevi ne mogu biti tako lako ispunjeni, jer ih nisu ispunile ni neke druge zemlje, a postale su članice EU", istakao je Petković.

On je izrazio nadu da će 15. ovog mjeseca većina zemalja podržati kadidatski status BiH.

Ministri iz Savjeta EU za opšte poslove postigli su danas dogovor da BiH treba formalno da postane kandidat za pridruživanje evropskom bloku, u preporuci koju lideri Unije treba da usvoje u četvrtak, 15. decembra.