CIK BiH

Žrijebanje za dodjelu mandata iz HNK-a i Srednjobosanskog kantona

  • Извор: СРНА
  • 07.12.2022. 08:01

U Centralnoj izbornoj komisiji (CIK) BiH danas će biti održano žrijebanje za dodjelu mandata iz Hercegovačko-neretvanskog i Srednjobosanskog kantona u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH (FBiH).

Na osnovu rezultata sprovedenih posrednih izbora za delegate u Dom naroda Parlamenta FBiH iz Hercegovačko-neretvanskog kantona utvrđeno je da dvije kandidatske liste iz reda hrvatskog naroda - Iva Raguž i Vesna Šunjić, imaju identičan količnik (dva), kao i da tri kandidatske liste iz reda srpskog naroda - Zora Dujmović, Vesna Saradžić i Dragica Suša imaju identičan količnik (jedan), saopšteno je iz CIK-a BiH.

Iz CIK-a navode da je, prema Izbornom zakonu BiH, potrebno sprovesti postupak žrijebanja za dodjelu preostalih mandata u Dom naroda Parlamenta FBiH iz Hercegovačko-neretvanskog kantona, i to jednog preostalog mandata iz reda hrvatskog naroda i dva preostala mandata iz reda srpskog naroda.

Na osnovu rezultata sprovedenih posrednih izbora za delegate u Dom naroda Parlamenta FBiH iz Srednjobosanskog kantona utvrđeno je da tri kandidatske liste iz reda hrvatskog naroda - Suzana Krišto, Boris Mrnjavac i Ivo Šimunović imaju identičan količnik (dva), te da je i u ovoj situaciji potrebno sprovesti postupak žrijebanja za dodjelu dva preostala mandata iz reda hrvatskog naroda iz ovog kantona.

Žrijebanja za dodjelu mandata iz Hercegovačko-neretvanskog i Srednjobosanskog kantona u Dom naroda Parlamenta FBiH biće održana u 11.00 časova u prostorijama CIK-a.

Postupku žrijebanja mogu prisustvovati sva zainteresirana lica shodno Uputstvu o dodjeli i prestanku mandata.

CIK BiH je juče razmatrala i usvojila izvještaje o sprovedenim posrednim izborima za Dom naroda Parlamenta FBiH iz Kantona Sarajevo i Livanjskog kantona (Kanton 10).

Zbog identičnih količnika izvršiće se žrijebanje za dodjelu drugog mandata iz reda ostalih iz Kantona Sarajevo i to za tri kandidatske liste, te za dodjelu jednog mandata iz reda bošnjačkog naroda iz Livanjskog kantona za dvije kandidatske liste.

"Imajući u vidu da Skupština Kantona 10 nema izabranih poslanika iz reda ostalih, popuna jednog mandata vršiće se u skladu sa Izbornim zakonom", navodi iz CIK-a i dodaju da će rezultate posrednih izbora iz Kantona Sarajevo i Livanjskog kantona za Dom naroda Parlamenta FBiH CIK utvrditi nakon sprovedenog žrijebanja.

Тагови:
  • 21:45 Серија: Авионџије (12+)

    Серија: Авионџије (12+)

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: Развратник (16+)

    Серија: Развратник

  • 23:30 Серија: Ред Рок

    Серија: Ред Рок