PD PS BiH

Zvizdić predsjedava, Čavara i Radmanović zamjenici

  • Извор: АТВ
  • 01.12.2022. 19:26

Denis Zvizdić predsjedavaće Predstavničkim domom Parlamentarne skupštine BiH. Njegovi prvi zamjenik je Marinko Čavara iz reda hrvatskog naroda, a drugi, Nebojša Radmanović, iz srpskog. Izbor novog rukovodstva pokazao je ko su budući partneri. Pokazalo je i da je SDA nova opozicija, zajedno sa SDS-om i PDP-om. Evropske integracije biće prioritet u radu BH Parlamenta.

"Očekujemo da će ovaj mandat biti mnogo uspješniji nego što je bio prošli mandat, posebno na rješavanju ključnih socio ekonomskih pitanja i naravno jačeg i aktivnijeg rada na putu evroatlanskih intergracija", kaže Denis Zvizdić, predsjedavajući Predstavničkog Doma PS BiH.

Izborom Zvizdića, Čavare i Radmanovića potvrđena je koalicija koja će u naredne četiri godine činiti vlast na nivou BiH.

"SNSD nije napravio kolalicioni sporazum tek slijede dogovori oko nekih ključnih strateških pitanja koje mi hoćemo da predložimo u ime SNSD-a i Republike Srpske", kaže Nebojša Radmanović, zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma BiH.

"Ono što je jasno, znači da je SNSD nezaobilazan partner na državnoj razini. Tako da vjerujem da će se dalje razgovarati i dogovarati dalji koraci u funkcioniranju Bosne i Hercegovine", kaže Marinko Čavara, zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma BiH.

SDS-ov Mladen Bosić bio je drugi prijedlog za zamjenika iz reda srpskog naroda, ali za njega se nije ni glasalo jer je Radmanović već obezbjedio podršku. Nije jednostavno opozocionarima, koji su izgubili na svim frontovima. Propao je i plan da kao izborni gubitnici budu dio vlasti.

"Ja mislim da je jasno da je poslije ove sjednice napravljena napravljena skupštinska većina na nivou BIH ali da iz nekog razloga akteri te skupštinske većine ne žele da kažu da učestvuju u većini", kaže Mladen Bosić, poslanik SDS-a u PD PS BiH.

Poruke koje su se čule i ranije, čule su se i danas. A to je da bez SNSD koji je osvojio najviše glasova u Republici Srpskoj nije moguće formirati vlast na nivou BiH. U drugom entitetu SDA je, od danas, i zvanično opozicija. Poslanici te stranke s tim nikako ne mogu da se pomire.

"Predstavnike najjače političke stranke u dogovorima prije sazivanja sjednice nisu konsultovali, pozvali, pa eto bar da budu pristuni u tim pripremama oko toka sjednice i konstituiranja sjednice", kaže Šerif Špago, poslanik SDA u PD PS BiH.

Na pitanje novinara da li će najnovija imenovanja delegata u Dom naroda drugog entiteta poremetiti, koaliciju HDZ-ov Marinko Čavara je rekao kako se nada da neće i da će SDA biti konstruktivna opozicija. Danas su izabrani i članovi komisije za formiranje Savjeta ministara BiH.

Тагови: